Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Administratorii Romgaz convoacă acţionarii pentru a aproba angajarea răspunderii fostului CEO Adrian Volintiru pentru daune cauzate companiei. Acesta a fost demis la început de 2021

Bursă. Administratorii Romgaz convoacă acţionarii...

Autor: Tibi Oprea

27.02.2024, 17:31 4409

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) a convocat acţionarii în data de 4 aprilie pentru a aproba angajarea răspunderii lui Adrian Constantin Volintiru, fostul CEO, „pentru daune cauzate” companiei. În aceeaşi şedinţă, acţionarii vor fi informaţi cu privire la unele tranzacţii semnificative încheiate cu societăţile bancare în perioada 26 ianuarie-19 februarie 2024 şi cu alte întreprinderi publice în perioada decembrie 2023-ianuarie 2024. 

„Documentele informative referitoare la punctele incluse pe ordinea de zi a AGOA, proiectele de hotărâri propuse spre adoptarea AGOA vor fi disponibile începând cu data de 1 martie 2024, în zilele lucrătoare la registratura de la sediul social al Societăţii situat în Piaţa Constantin Motaş, nr. 4, Mediaş, jud. Sibiu, România,  cod poştal 551130 („Registratura ROMGAZ”), precum şi pe pagina de internet a societăţii”, scrie compania. 

Adrian Volintiru a fost demis de la conducerea Romgaz în ianuarie 2021, fiind numit ulterior CEO la Romanium Metal, o companie din minerit de metale rare şi recrutat în toamna lui 2023 ca director de energie la Chimcomplex. Acţiunile scad cu 3,4%.

Volintiru a spus la momentul demiterii de la Romgaz că nu îşi explică motivele concedierii. Acesta fusese numit CEO al Romgaz în iunie 2018 pentru patru luni, fiindu-i prelungit mandatul pentru încă patru ani în octombrie 2018. 

După revocare, Volintiru a dat Romgaz în judecată, solicitând plata salariilor compensatorii sau reinstalarea în post. Tribunalul Sibiu a respins în primă fază procesul intentat de acesta. 

Volintiru a mai fost în trecut secretar de stat şi preşedinte AVAS şi a mai ocupat funcţii de conducere la Poşta Română, Vulcan, Upetrom 1 mai, Rompetrol Downstream, Rompetrol Rafinare etc. 

Romgaz are 20,2 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei.

Acţiunile SNG se tranzacţionează în urcare cu 1,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 112,3 mil. lei, arată datele BVB. 

Grupul Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 6,81 miliarde lei, în scădere cu 37% faţă de perioada similară din 2022 şi un profit net de 2,16 miliarde lei, mai mic cu 3%. Compania va publica situaţiile financiare preliminare aferente anului 2023 pe 28 februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO