Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile grupului german Bayer, declin de 19% de la începutul anului la BVB

Bursă. Acţiunile grupului german Bayer, declin de 19%...

Autor: Eduard Ivanovici

12.02.2024, 08:30 1030

Bayer, grup german cu activitate în industriile chimică şi farmaceutică, listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul BAYN, afişează o scădere de 18,6% a acţiunilor de la începutul anului până în prezent.

Dinamica a fost realizată pe un rulaj de 5,8 milioane de lei; capitalizarea ajunge la 116 miliarde de lei, conform BVB. Pe Bursa de la Frankfurt, evoluţia acţiunilor este de minus 19%, declinul venind pe fondul unei amenzi de 2,25 miliarde de dolari pentru companie, după ce o instanţă din Philadelphia, Statele Unite a găsit o filială a companiei vinovată de vânzarea unor substanţe provocatoare de cancer, un erbicid comercializat sub numele „Roundup”. Bayer a anunţat că va contesta decizia.

„Nu suntem de acord cu verdictul negativ al juriului, care intră în conflict cu greutatea covârşitoare a dovezilor ştiinţifice şi cu evaluările ştiinţifice şi de reglementare la nivel mondial. Credem că avem argumente puternice în apel pentru a obţine anularea acestui verdict”, au declarat reprezentanţii firmei din Leverkusen. Grupul a cheltuit aproximativ 10 miliarde de dolari din cele 16 miliarde de dolari pe care le-a pus deoparte pentru a rezolva circa 150.000 de cazuri legate de Roundup. Restul este destinat cazurilor nou depuse şi proceselor existente care au renunţat la eforturile anterioare de soluţionare, scrie The Wall Street Journal.

Bayer se tranzacţionează la BVB alături de alte 14 companii străine – 13 din Germania şi Erste Group din Austria. Brokerii prezenţi pe piaţa românească cumpără pachete de acţiuni de pe bursele externe şi le scot la vânzare pe BVB, câştigând din diferenţa de preţ şi din comisioanele de tranzacţionare. În Germania, acţiunile Bayer sunt pe minus cu 54% în ultimele 12 luni, faţă de un declin de 53,5% la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO