Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Acţiunile Fondului Proprietatea cresc cu 8% miercuri la prânz, după ce marţi au urcat cu 5,8% şi luni 4,5%. De ce? „Pentru mine, care sunt în piaţă de atâţia ani, este greu de explicat"

Bursă: Acţiunile Fondului Proprietatea cresc cu 8%...

Autor: Eduard Ivanovici

20.09.2023, 15:15 7133

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) înregistra o creştere de 8% pe acţiuni în după-amiaza zilei de miercuri, 20 septembrie, pe fondul unor tranzacţii în valoare de circa 10 milioane de lei şi un indice de referinţă BET în urcare cu 1%. De altfel, BET se pregăteşte să închidă o nouă şedinţă la un nou maxim istoric, care ar marca astfel al nouălea record în unsprezece şedinţe de tranzacţionare.

„Pentru mine, care sunt în piaţă de atâţia ani, este greu de explicat. Ar putea fi vorba de faptul că măcar o parte din dividendele Fondului vor intra în piaţă, eventual tot în acţiuni FP, vorbind aici de investitorii persoane fizice, deoarece instituţionalii deja s-au poziţionat. Sunt două variante: ori lumea aşteaptă că investitorii vor cumpăra iar FP, ori se gândeşte că ar putea urma vreun program de răscumpărare. Însă trebuie să ne uităm cu foarte mare atenţie la situaţiile financiare, la discountul faţă de activul net de dinainte de ex-dividend şi cât este după distribuirea dividendului”, spune Lucian Isac, CEO al societăţii de brokeraj Estinvest.

Pe 29 septembrie, FP va plăti către investitori dividende de peste nouă miliarde de euro ca urmare a vânzării integrale a participaţiei la Hidroelectrica (H2O), soldate cu una dintre cele mai mari listări la nivel global de anul acesta.

Acţiunile FP s-au apreciat cu peste 10% în primele două zile de săptămâna aceasta. Dinamica din ultima săptămână este de plus 18%, iar cea de la începutul anului de minus 77% pe fondul corecţiei ex-dividend din urmă cu două săptămâni, în urma căreia valoarea de piaţă a companiei s-a redus de la circa 12 miliarde de lei la aproximativ 2,5 miliarde.

„Sunt lucruri de fineţe, la care poate investitorii ar trebui să se uite cu mai mare atenţie. În rest, avansul arată foarte bine, fiind câteva zile de creşteri susţinute. Oamenii ar trebui să fie atenţi şi la AGA, trebuie să vedem şi ce decizii se vor lua cu privire la mandatul Franklin Templeton. Mă bucur că piaţa este sus, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice”, adaugă Lucian Isac.

Fondul Proprietatea – la care fondurile de pensii private Pilon II au o deţinere de 31%, Ministerul Finanţelor circa 6% iar restul alţi investitori –  va avea adunarea generală a acţionarilor pe 25 septembrie, în cadrul căreia se va discuta reînnoirea mandatului Franklin Templeton de administrator al Fondului. Fondul vrea ca Franklin să primească patru ani, până în 31 martie 2028. Statul român a suplimentat ordinea de zi cu o aprobare de un an a mandatului în cazul în care pică varianta de patru ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO