Burse - Fonduri mutuale

Bunge a cumparat 8,9% din actiunile Unirea Iasi de la minoritari

11.08.2006, 19:14 45

Compania Koninklijke Bunge BV, apartinand grupului american Bunge, si-a majorat la aproape 90% participatia detinuta la producatorul de ulei Unirea Iasi, in urma unor tranzactii derulate pe piata RASDAQ.
Bunge a cumparat un pachet de 8,9% din actiunile Unirea scos la vanzare de un grup de persoane fizice, prin intermediul unei oferte publice de vanzare in valoare totala de aproximativ 1,3 mil. euro. Tranzactiile s-au realizat la pretul de 0,55 lei/actiune, mult peste pretul de tranzactionare din piata din ultimele luni. La acest pret, valoarea de piata a companiei se ridica la circa 14,7 mil. euro.
Cel mai important investitor care a vandut in cadrul ofertei a fost Stefan Mihai Aurelian, care detinea aproape 5,2% din actiunile producatorului de ulei. Koninklijke Bunge BV, inregistrata in Olanda, a devenit actionarul majoritar al Unirea Iasi la inceputul acestui an, in urma fuziunii prin absorbtie cu Cereol Holding BV, companie care facea parte din acelasi grup. Grupul Bunge este prezent in Romania din anul 2002, cand a cumparat Cereol Holdings, companie care detinea fabrica Unirea Iasi. In iulie 2003, compania a finalizat achizitia pachetului majoritar de actiuni la societatile Muntenia si Interoil Oradea.
Unirea Iasi a incheiat anul trecut cu pierderi de 3,4 mil. euro fata de un profit net de circa 2,2 mil. euro in 2004. Compania a inregistrat in 2005 afaceri de 44,8 mil. euro, in scadere cu 10,6% fata de anul precedent.
Pe langa fabrica de la Iasi, Bunge mai detine in prezent Interoil Oradea, dupa ce a hotarat anul trecut inchiderea fabricii Muntenia, din cauza costurilor operationale ridicate. Principalele marci ale companiei sunt Unisol, Floriol, Muntenia, Horea si Raza Soarelui. Cota de piata a grupului pe piata romaneasca este de 36%, potrivit propriilor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO