Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vorbesc iar de relansarea Bursei, dupa cresterile de 2% de ieri

Brokerii vorbesc iar de relansarea Bursei, dupa cresterile de 2% de ieri
22.02.2010, 23:08 14

Bursa de la Bucuresti a inceput saptamana cu aprecieri ceva maipronuntate fata de cele de saptamana trecuta, cea mai mare cresterela nivelul indicilor fiind inregistrata de indicatorul energeticBET-NG, care a urcat cu peste 2,1% fata de cotatia de vineri.Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a avansat cuaproape 2,1%, in vreme ce societatile financiare, grupate subindicatorul BET-FI, au consemnat o crestere de 1,5%. Valoarea tranzactiilor a depasit 17,5 mil. euro, transferurile pepiata de actiuni ridicandu-se la peste 6,7 mil. euro.

"Bursa locala a avut in ultimele doua saptamani o evolutiemodesta, cu aprecieri micute si a lasat impresia ca s-a odihnitinaintea unei relansari. Entuziasmul din sedinta de astazi (ieri -n. a.) confirma acest lucru, dar trebuie asteptat sa vedemevolutiile si din sedintele urmatoare", a declarat Gabriel Rotaru,directorul de tranzactionare din cadrul societatii de intermediereIntercapital Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare afost consemanta de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au ocupat siprima pozitie in top tranzactii, cu transferuri de peste 5 mil.lei. Titlurile SIF5 au urcat cu aproape 2,5% fata de cotatia devineri.

"Pe SIF-uri exista asteptari mari cu privire la majorareapragului de detinere, care automat imping cotatiile societatilorfinanciare in sus. Vor mai continua aprecierile cel putin pana laavizul Comisiei de buget-finante", a adaugat Rotaru. In sectorulbancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea maimare crestere, de 4,3%, in timp ce actiunile BRD au inchis cu unavans de doar 0,6% fata de referinta.

"Fata de principalele piete externe, piata locala a evoluat inlinie in ultima perioada si are mult de recuperat fata decresterile externe. Perioada raportarilor a fost o perioada deasteptare pentru investitori, care cred ca vor reveni in piata.Aprecierile din ultimele doua sedinte cred ca sunt mai degrabatentative ale pietei locale de recorelare cu externul", a continuatRotaru. Pe extern, pietele europene inregistrau ieri spre inchidereaprecieri modeste, de sub 0,3%, cea mai mare crestere fiindconsemnata de indicele britanic FTSE 100.

Aprecierea puternica din sectorul energetic a fost sustinuta deevolutia titlurilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN),titlurile societatilor de utilitati inregistrand cresteri de 4,3%si respectiv 3,8% fata de cotatia de vineri. In sectorul petrolier,actiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,4%. Titlurile RompetrolRafinare (RRC) sunt asteptate astazi la tranzactionare, dupa ceCNVM a aprobat amendamentul de majorare a pretului din ofertapublica a KMG la 0,075 lei/actiune.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au inregistrat ieri cea mai mareapreciere din piata, de peste 9,1%, urcand la pretul de 0,143lei/actiune. In top au urmat cresterile Vrancart Adjud (VNC), de8,7%, si Mecanica Ceahlau (MECF), de 6,5% fata de cotatiile devineri.

"Exista temeri insa in piata cu privire la aprecierea sustinutaa indicilor din ultima perioada. Investitorii se intreaba cat maipot indicii sa creasca fara o corectie ceva mai serioasa, ceea ceramane de vazut", a incheiat Rotaru.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) care revin astazila tranzactionare, dupa ce CNVM a aprobat noul pret pentru ofertapublica de preluare.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape crestere, insa reduc din ritm pe volume in scadere.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care au inregistrat ieri cresteri peste mediaultimei saptamani.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au revenitpe crestere ieri, consemnand cel mai mare avans din sector.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR) si Condmag (COMI),care au urcat puternic in ultimele doua sedinte de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO