Burse - Fonduri mutuale

Brokerii vad oportunitati pentru speculatori

30.05.2005, 18:44 17

Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a adus noi scaderi ale preturilor actiunilor din piata, continuand sirul evolutiilor slabe ale Bursei din zilele anterioare.

Majoritatea brokerilor considera ca speculatorii fac in acest moment piata si ca este putin probabil sa asistam la o revenire in perioada urmatoare. Oscilatiile puternice din ultimele saptamani s-ar putea accentua si mai mult o data cu revenirea la tranzactionare a actiunilor Petromidia.

"Piata continua sirul evolutiilor ciclice din ultima perioada, in functie de vanzarile si cumpararile efectuate de catre speculatori, nefiind tranzactionate pachete semnificative. Pe termen scurt nu se intrevede o iesire din aceasta situatie", a precizat Adrian Ceuca, director de tranzactionare la SSIF Broker Cluj.

Indicii bursieri au inregistrat vineri din nou deprecieri de peste 1%, pe fondul unei lichiditati peste media saptamanii, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 195 mld. lei (5,4 milioane de euro).

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei de vineri a fost compania petroliera Petrom Bucuresti, cu un rulaj de peste 31 mld. lei (860.000 de euro). Rezultatele bune raportate de catre Petrom pe primul trimestru au determinat un interes sporit din partea investitorilor pentru actiunile companiei, acestea numarandu-se printre putinele titluri care au inregistrat cresteri. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 3.600 lei/actiune, in urcare cu 1,7%. Pe langa transferurile din piata, actiunile Petrom au facut obiectul a doua tranzactii speciale, in valoare de 10,8 mld. lei (300.000 de euro). Prin intermediul celor doua operatiuni s-au transferat 3 milioane de actiuni la pretul de 3.600 lei/actiune.

Pe pozitia a doua din punctul de vedere al rulajului s-au situat titlurile BRD Groupe Societe Generale, cu transferuri de 23 mld. lei (636.000 de euro). Actiunile bancii au continuat trendul descendent, pierzand inca 4,2% si inchizand la minimul zilei, 43.000 lei/actiune. Titurile Bancii Transilvania au pierdut la randul lor 2,7%, ultima cotatie fiind de 7.100 lei/actiune, dupa ce atinsesera un minim de 7.000 lei/actiune.

Una din cele mai severe deprecieri au inregistrat-o actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care au pierdut pe parcursul sedintei aproape 13%, atingand un nivel minim de 2.530 lei/actiune. Pe final, cursul s-a mai redresat, inchizand la 2.700 lei/actiune, cu 6,6% sub nivelul de la finele sedintei precedente.

Dintre emitentii listati la categoria a II-a, cea mai ridicata lichiditate au avut-o actiunile societatii de intermediere SSIF Broker Cluj, cu care s-au realizat transferuri in valoare de 2,3 miliarde de lei (64.000 de euro). Pretul actiunilor Broker a inregistrat o scadere de 4,2%, inchizand la nivelul de 23.000 lei/actiune.

Actiunile SIF-urilor si-au continuat deprecierea, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, pierzand vineri inca 1,8%.



Cotatii cu patru zecimale, din iulie

Incepand cu data de 1 iulie 2005, operatiunile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se vor realiza exclusiv in moneda noua (RON). Preturile de tranzactionare ale actiunilor vor fi exprimate in lei noi, cu o precizie de patru zecimale. Valorile relative ale pasilor de cotare pentru segmentul principal al pietei bursiere (Regular) si pentru segmentul de piata Deal vor ramane astfel neschimbate fata de cele anterioare denominarii. O alta noutate anuntata de catre BVB este introducerea blocului de tranzactionare pe piata Deal. Ordinele de vanzare-cumparare introduse pe piata Deal pentru un anumit simbol bursier va trebui sa fie multipli ai blocului de tranzactionare stabilit pentru simbolul respectiv pe piata Regular. De asemenea, BVB a hotarat modificarea variatiei maxime a pretului ordinelor din piata Odd Lot la +/-25% fata de pretul de referinta curent. In cadrul sumarului zilnic al tranzactiilor, preturile de inchidere pentru valorile mobiliare tranzactionate la Bursa de Valori vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua, celelalte elemente din cadrul sumarului de tranzactionare fiind afisate in lei noi. BVB nu va organiza sedinte de tranzactionare in perioada 27 iunie - 1 iulie 2005, pentru ca toate tranzactiile negociate in lei vechi sa fie decontate in aceeasi moneda, in conditiile in care zilele de 30 iunie si 1 iulie au fost declarate ca zile nebancare. Ultima zi in care tranzactiile se vor realiza in lei vechi va fi 24 iunie 2005.



Piata RASDAQ

Titlurile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau au fost cele mai tranzactionate din sedinta de vineri, cotatia atingand un nou maxim instoric.

Cursul actiunilor Cemacon a inchis la maximul de 350.000 de lei/actiune, cu 17,43% mai mare fata de sedinta anterioara, inregistrand astfel o crestere de peste 150% fata de inceputul anului. Cel mai tranzactionat emitent al zilei a intrat in atentia unui cumparator mai mare, in ultimele zile volumul tranzactiilor inregistrand o crestere substantiala. Valoarea tranzactiilor desfasurate vineri cu actiunile Cemacon s-a ridicat la peste 4,7 de miliarde de lei (130.000 de euro), fiind transferat astfel un pachet de 2,3% din capitalul social. Conform ultimei raportari, societatea Ceramica detine 23,5% din actiunile companiei.

De altfel, rulajul inregistrat de emitentii listati la Categoria de Baza s-a ridicat la 17 miliarde de lei, reprezentand peste 92% din valoarea totala a tranzactiilor pietei RASDAQ.

Titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti s-au mentinut si vineri in atentia investitorilor, cu actiunile acestei societati realizandu-se 55 de tranzactii in valoare de 1,74 miliarde lei (48.100 de euro). Cursul mediu al actiunilor a inregistrat o depreciere de 3,2%, la un nivel de 3,987 de lei/actiune, in conditiile in care ultima tranzactie a zilei a fost efectuata la 4.000 lei/actiune. Fata de inceputul saptamanii trecute, cursul mediu Biofarm a inregistrat o scadere de 6%.

Pe fondul unei lichiditati relativ bune, actiunile Argus Constanta au inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute o usoara crestere, de 0,53%, in conditiile unui pret la inchidere de 38.200 de lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de uleiuri vegetale s-a derulat la nivelul maxim al sedintei, dupa ce cotatia atinsese un minim de 37.300 de lei/actiune.

Al doilea rulaj din piata (3,25 miliarde de lei sau 90.000 de euro) a fost realizat de societatea Grandemar Cluj-Napoca. Aceasta are ca obiect de activitate extractia pietrei pentru constructii. Prin cele doua tranzactii de vineri s-a transferat un pachet de 813.000 de actiuni reprezentand 2,94% din capitalul social al emitentului. Operatiunea s-a desfasurat la un pret de 4.000 de lei/actiune. Cu 17,65% mai mare fata de sedinta precedenta, ultimul curs de vineri reprezinta un maxim istoric pentru titlurile companiei clujene.

Cea mai tranzactionata companie de la prima categorie a fost Electromagnetica Bucuresti, cu un rulaj de 606 milioane de lei (16.800 de euro). Cotatia a urcat cu 3%, in conditiile in care ultima tranzactie a fost efectuata la maximul sedintei, 3.400 de lei/actiune.

dan.zavoianu@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO