Burse - Fonduri mutuale

Brokerii tot nu cred in corectie

15.09.2006, 18:59 18

Bursa a inchis o sedinta cu scaderi modice la nivelul principalilor indici, in conditiile unei imbunatatiri a lichiditatii, rulajul pietei apropiindu-se de 10 milioane de euro.
Brokerii spun ca inca nu putem vorbi de corectie, pe piata avand loc mai mult o asezare a cotatiilor.
"Piata a fost relativ linistita, fara fluctuatii mari, preturile s-au mai asezat. Era de asteptat sa avem parte si de scaderi dupa cresterile din ultima perioada a SIF-urilor. Acestea au pierdut circa 3-4% in cateva sedinte, fapt ce a adus cumparatori in piata si totodata a condus la o crestere a lichiditatii. Sunt si destui investitori care au intrat la cumparare, dar si vanzatori care au acumulat niste profituri pe care au dorit sa le marcheze", precizeaza Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
"Lichiditatea in piata a crescut pe fondul unor variatii destul de mari a titlurilor pe parcursul sedintei. Panica pe SIF-uri a fost datorata in principal vanzarii unui pachet de 200.000 de actiuni SIF Oltenia cat si faptului ca unele partide din opozitie au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu proiectul de lege privitor la privatizarea BCR. Cu toate acestea, cei care investesc pe rezultate economice si nu pe zvonuri au ramas pe aceleasi pozitii in piata", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
Principalele perdante in sedinta de ieri au fost din nou SIF-urile, care au scazut in medie cu 0,7%. Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au pierdut 1,5%, pe un rulaj de 2,26 mil. euro (aproape 8 mil. lei).
Tranzactii mai mari s-au realizat si in sectorul bancar, actiunile BRD inregistrand un avans de 1,7%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au pierdut 1%, pe rulaje de peste 1,2 mil. euro (4,2 mil. lei). Titlurile Transelectrica au castigat 1,7%, iar cele Rompetrol au inchis cu un avans de 0,4%.
"Ma astept ca, pana la raportul de tara, principalele cotatii sa stagneze la nivelele de pret curente, pe o lichiditate in jurul a 30 de milioane de lei. De altfel, sedinta de azi (ieri - n.red.) mi se pare una tipica pentru perioada urmatoare. Raportul de tara ar putea fi un eveniment care sa miste piata de pe actualele nivele in urmatoarea perioada, insa premise de crestere mai consistente vad din octombrie", spune Alin Brendea.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut cel mai mult dintre titlurile lichide, inchizand in scadere cu 1,5%. Aceste titluri au fost de departe cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 2,26 milioane de euro (aproape 8 milioane de lei). "Au fost si ordine de vanzare mai mari, insa la inchidere erau mai multe pachete la cumparare decat la vanzare in piata. Cred ca SIF-urile vor stagna cu piata in urmatoarea perioada", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Alti brokeri sunt de parere ca aceste titluri vor evolua pe un trend ascendent atat pe termen scurt cat si lung. Inchiderea pe titlurile SIF Oltenia a avut loc la un pret de 2,67 lei/actiune.

Titlurile BRD au castigat 1,7% pe o piata in scadere, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 1,35 mil. euro (4,7 mil. lei). "Aceste titluri ramasesera in urma fata de celelalte cotatii principale, avand in vedere perspectivele de crestere si rezultatele bune inregistrate de banca. Actiunile sunt ieftine si la actualele niveluri de pret din punct de vedere al analizei fundamentale", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities. Titlurile BRD au evoluat in ultimele sedinte pe un trend ascendent, apreciindu-se cu circa 3%. Ultima tranzactie cu actiunile BRD s-a perfectat la un pret de 17,5 lei/actiune, cu peste 12% sub nivelul maxim atins pe parcursul acestui an.

Actiunile Transelectrica au castigat ieri 1,5%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei). "Actiunile Transelectrica se confrunta inca cu o lipsa de oferta la actualele niveluri de pret, pentru ca cei care le-au achizitionat nu au obtinut inca randamentul scontat de ei pe aceste titluri, iar cumparatorii sunt in general investitori de portofoliu care nu le aduc imediat pe piata. Nu cred ca vor mai cobori sub 27 lei/actiune in acest an, iar pana la sfarsitul anului ma astept sa atinga 30 lei/actiune", precizeaza Adrian Simionescu. La inchidere, aceste titluri erau cotate la un pret de 28 lei/actiune.

Titlurile Turbomecanica au inregistrat o scadere de 3,7%, pe un rulaj totusi scazut, de aproape 50.000 de euro (0,17 milioane de lei). Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de motoare de aviatie va fi distribuit luna viitoare salariatilor companiei, drept pentru care unii investitori vand asteptandu-se ca cea mai mare parte a acestora sa vanda actiunile pe Bursa, spun brokerii. "Ma astept ca, pe termen scurt, actiunile sa mai scada, in asteptarea ofertei mari de actiuni din partea salariatilor companiei, insa pe termen mediu si lung cursul sa intre pe un trend ascendent, pentru ca unii investitori vor dori sa acumuleze pachete", spune Adrian Simionescu.

Actiunile Amonil Slobozia au pierdut 2,6%, dupa ce au evoluat pe un trend ascendent in ultima perioada. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de aproximativ 20.000 de euro (70.000 de lei). Actionarii producatorului de ingrasaminte chimice au hotarat infiintarea unei Burse a inventiilor pentru salariati cu scopul de a-i incuraja sa vina cu idei pentru imbunatatirea fluxului de productie, respectiv a gasi metode in vederea reducerii costurilor. Cursul de inchidere de ieri este cu circa 23% sub cel de la inceputul acestui an. Pe parcursul sedintei, titlurile Amonil Slobozia au atins un maxim de 0,0645 lei/actiune, pentru ca inchiderea sa se realizeze pe minim, la 0,063 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO