Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că inactivitatea investitorilor a ferit bursa de corecţii

Brokerii spun că inactivitatea investitorilor a ferit bursa de corecţii

Autor: Stefan Musgociu

12.12.2011, 00:07 689

Fondurile care activează pe bursă ar putea urca unele ac­ţiuni mai puţin lichide pen­tru a-şi cosmetiza re­zul­ta­tele la final de an, spun bro­kerii. Bursa a încheiat şedinţa de vineri în stagnare, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 16,6 milioane lei, sumă din care mai mult de jumătate au reprezentat doar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).

"Această hibernare pare să ne fi protejat într-un fel de episoadele de corecţie care au fost pe pieţele străine în ultimele zile. Ne aşteptăm în continuare ca acţiunile unor companii care pot acorda dividende mari, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica şi Transgaz, să înre­gistreze rulaje mai ridicate. Pe final de an putem să vedem şi un eventual fenomen de «window-dressing» (îm­bu­nă­tăţirea ran­da­mentului acţiunilor la finalul unei perioade de referinţă prin creşterea bruscă şi forţată a preţurilor -n.r.) pe titlurile unor companii mai mici sau care au o lichiditate mai slabă", a declarat Alexandru Constan­ti­nescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

Bursele vest-europene au oscilat în primele ore între creşteri uşoare şi scăderi, însă apoi s-au menţinut pe creştere, investitorii considerând drept un semnal pozitiv înţelegerea liderilor europeni pentru măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro.

Deşi pieţele au revenit pe creştere, pe bursa de la Bucureşti majoritatea investitorilor au continuat să rămână pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost de numai 16,6 milioane lei (3,8 milioane euro).

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,1%,

Rulajul pieţei a fost acoperit în pro­porţie de 59% de transferurile cu ac­ţi­unile Fondul Proprietatea şi Erste în va­loare de 7,2 milioane lei şi, respectiv, 2,5 milioane lei.

Titlurile Fondului Pro­prie­tatea au avansat cu 0,47%, la 0,427 lei. Pe de altă parte, acţiunile Erste (EBS) au scăzut cu 6,4%, la 55,6 lei (12,81 euro).

"Mişcările din ultima perioadă de pe pieţele străine au arătat o nervozitate sporită şi deoarece contractele futures vor ajunge la termen pentru scadenţa din luna decembrie, iar cei care au poziţii «short» (care au pariat pe scădere, n.r.) sunt incomodaţi la aceste niveluri. În ciuda ştirilor din ce în ce mai sinistre, pieţele globale s-au stabilizat în apropierea maximelor ultimelor patru luni, semn că presiunea mediatică nu prea mai are efect, iar investitorii s-au cam plictisit de «telenovele». Spre exemplu, după referendumul din Grecia sau demisia lui Berlusconi, pieţele au scăzut", a afirmat traderul de la Swiss Capital.

Pe termen scurt, Constantinescu nu exclude unele corecţii pe plan extern şi spune că preţurile actuale reflectă deja în mare parte o soluţionare temporară a problemelor din zona euro. Totodată, el crede că după 16 decembrie, când ajung la scadenţă contractele futures cu maturitate în această lună, pieţele ar urma o perioadă de creştere până la finele anului.

Liderii europeni au convenit, joi seară, la summitul UE de la Bruxelles măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO