Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Speculatiile cu pragul pe SIF-uri au ridicat piata ieri

Brokerii: Speculatiile cu pragul pe SIF-uri au ridicat piata ieri
02.06.2009, 00:00 18

Societatile financiare au inregistrat ieri aprecieri considerabile, indicele BET-FI consemnand un avans de 7% fata de referinta. Indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata au urcat cu 3,4%, foarte aproape de nivelul de 3.500 de puncte.

Brokerii considera ca aprecierile din sedinta de ieri, si in special cele pe SIF-uri, au venit pe fondul apropierii termenului in cazul procesului privind constitutionalitatea majorarii pragului de detinere data de Curtea Constitutionala, precum si pe fondul intrarii producatorului auto american General Motors in faliment, care a adus o relaxare printre investitori, care au primit stirea ca pe o usurare.
"Cresterea din sedinta de azi (ieri n.a) vine in special pe fondul a doua evenimente conjucturale. Falimentul General Motors, care a adus o relaxare printre investitori, precum si apropierea termenului de pronuntare din partea Curtii Constitutionale cu privire la legalitatea majorarii pragului de detinere la SIF-uri", a declarat Bolos Doru, presedintele societatii de brokeraj Interdealer Capital Invest.
SIF Oltenia a fost citata de catre Curtea Constitutionala intr-un proces intentat de o firma galateana, Comrimet SA, privind neconstitutionalitatea limitei de detinere de 1% pe SIF-uri. Termenul de solutionare inaintat de Curtea Constitutionala este astazi, 2 iunie 2009.
Societatile financiare au inregistrat ieri cresteri intra day chiar si de 13%, la finalul sedintei cea mai mare apreciere din piata fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 9% peste referinta, la pretul de 0,72 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 8,2% si SIF Transilvania (SIF3), de 7,2%.
Cel mai mic avans la aceasta categorie a fost consemnat de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 5% peste referinta, atingand nivelul de 0,62 lei/actiune.
"Putem aprecia, pe fondul evolutiilor din ultimele doua saptamani, o consolidare pe SIF-uri. Tinand cont insa de entuziasmul de astazi (ieri n.a), in mare parte importat de pe pietele externe, exista sansa ca societatile financiare sa iasa din zona de consolidare si sa continue o apreciere. Acest lucru depinde insa foarte mult de evolutia economiei interne, dar urmatorul nivel suport pentru SIF-uri il vad la 20.000 de puncte", a declarat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare din cadrul Prime Transaction.
Sectorul energetic a inregistrat o crestere la nivelul indicelui BET-NG de 3,6%, apreciere sustinuta de avansul puternic al titlurilor Petrom (SNP), care au urcat cu 7,6% peste referinta.
De asemenea societatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au inregistrat evolutii pozitive, in urcare cu 2,9% si respectiv 2,5%.
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) nu au reusit sa inchida sedinta in ton cu piata, consemnand o scadere de 0,2%, dupa ce vineri actiunile companiei petroliere au urcat cu peste 10%.
"Entuziasmul de azi (ieri n.a) se datoreaza in principal evolutiilor externe pozitive, care au continuat sa creasca si dupa anuntul privind falimentul General Motors. Investitorii au primit stirea mai degraba ca pe o usurare. Era asteptat, iar corectia a fost asimilata in ultimele doua saptamani, de la anuntul presedintelui american", a adaugat Necula.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO