Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se plâng că orice ştire bună nu durează mai mult de o zi pe bursă

Brokerii se plâng că orice ştire bună nu durează mai mult de o zi pe bursă

Brokerii se plâng că orice ştire bună nu durează mai mult de o zi pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

10.11.2011, 00:07 630

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,2%, într-o piaţă în care investitorii au dus preţurile uşor în jos, influenţaţi de co­recţiile pe pieţele vest-europene.

Piaţa locală a fost pe creştere în prima oră, însă întoarcerea burselor vest-europene pe scădere a tras în jos şi cotaţiile acţiunilor de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,47%.

"Este greu să comentezi situaţia de pe piaţă în condiţiile în care azi vine o ştire bună de pe plan intern şi imediat după ea altele trei negative de pe extern. Este un potop de ştiri negative care nu îi lasă pe investitori să «rumege» o ştire bună. Orice ştire bună durează maximum o zi. Un exemplu avem la Petrom, care a anunţat rezultate foarte bune, însă preţul acţiunii a crescut cu doar 1% - 2%. Dacă era un context internaţional măcar liniştit, nu zic unul prielnic creşterilor, sigur vedeam o reacţie pozitivă pe acţiunile Petrom. Erau investitori care îşi puteau face o strategie, însă acum nu ai ce strategii să faci, când pieţele sunt ba o zi pe creştere, ba una pe scădere", a declarat Adrian Ceucă, directorul Departa­men­tului clienţi al SSIF Broker.

Titlurile SIF-urilor au consemnat corecţii cuprinse între 1,2% şi 4% după ce în precedentele două zile cotaţiile au consemnat creşteri între 7,4% şi 13%.

Brokerul crede că majoritatea tranzacţiilor sunt realizate în prezent de investitori pe termen scurt, de speculatori, care încearcă să profite de orice mişcare a pieţelor.

Câştigători şi perdanţi la bursă

"Unii s-au mutat pe produsele structurate pentru că acolo cotaţiile se mişcă mai mult şi există posibilitatea unor câştiguri mai rapide. Pentru acţiuni este greu să iei o poziţie, pentru că pieţele se mişcă de la zi la zi. Poate doar să cumperi acum la companii care au avut rezultate financiare bune şi la care performanţa se poate repeta şi în anii viitori şi mai ales dacă dau şi dividende. Cumperi acum şi le ţii doi-trei ani sau mai mult, le laşi acolo şi le vinzi abia mai târziu, când se vor linişti lucrurile. Acum este o piaţă de traderi, de speculatori, cu plasamente de pe o zi pe alta şi totul este «la ghici»", a afirmat Ceucă.

Titlurile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor în piaţa principală, cu transferuri de 6,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,45%, la 0,444 lei.

Acţiunile BRD au consemnat operaţiuni de 8,2 milioane de lei, iar titlurile au scăzut cu 0,9%.

"BRD a fost singura acţiune care s-a menţinut cam la acest nivel în ultima perioadă şi asta pentru că Société Générale (acţionarul majoritar al BRD - n. red.) a tot cumpărat pache­tele care erau scoase la vânzare. Pro­babil că la vânzare sunt fonduri de investiţii care vor să iasă de pe anumite poziţii", a comentat brokerul.

Titlurile OMV Petrom au avansat cu 2,1%, la 0,3247 lei, pe un rulaj de 706.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,3%

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor care-şi vor publica astăzi rezultatele aferente primelor trei trimestre din acest an printre care: Banca Carpatica (BCC), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Compa Sibiu (CMP), Vae Apcarom (APC), Rompetrol Rafinare (RRC).

  • Alte companii care-şi vor prezenta mâine indicatorii financiari sunt Teraplast Bistriţa (TRP), Şantierul Naval Orşova (SNO), Transelectrica Bucureşti (TEL), Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol şi Casa de Bucovina (BCM).

  • Evoluţia pieţelor internaţionale după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu scăderi importante, de 2,5% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră, principalii indici europeni înregistrau evoluţii similare. Indicele german DAX pierdea 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO