Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se asteapta la corectii in septembrie la Bursa pe fondul marcarii profiturilor

Brokerii se asteapta la corectii in septembrie pe fondul marcarii profiturilor
30.08.2009, 19:04 35

Brokerii sunt de parere ca aprecierile mari din ultima luna de pe Bursa au crescut tentatia investitorilor de a marca profit, astfel ca pentru luna septembrie pe piata locala este asteptata o corectie, pe fondul cresterii presiuni la vanzare.

Scaderea pietei locale s-ar putea accentua in conditiile in care pietele internationale dau semne de oboseala si nu continua trendul ascendent, care sa tempereze iesirea investitorilor locali din piata. In toata aceasta perioada, volatilitatea va fi data tot de evolutiile externe, fiind preferate variatiile mari pe piata locala, care ar duce la o crestere a lichiditatii.

"Ma astept la o corectie in luna septembrie pe fondul cresterii tentatiei marcarii de profit a investitorilor. Daca pietele externe nu continua trendul ascendent si dau semne de oboseala, cel mai probabil pe piata locala va creste presiunea la vanzare, fapt care ar putea accenta corectia. Volatilitatea pe piata locala va fi data tot de evolutiile externe, dar in ultima perioada se observa semne de oboseala a pietelor de capital, fapt care a dus la scaderea variatiilor, care determina si o scadere a lichiditatii", a explicat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de intermediere BT Securities.

Piata locala a inregistrat luna aceasta o apreciere de peste 11% pe indicele principal BET, in timp ce societatile financiare au urcat cu aproape 20% fata de sfarsitul lunii iulie. In aceeasi perioada, principalele piete europene au inregistrat aprecieri cuprinse intre 2% si 6%, in timp ce piata americana a inregistrat un avans de aproape 4% pe indicele S&P 500. "Toate pietele au inregistrat aprecieri foarte mari in ultima perioada si cei care au intrat acum trei patru luni in piata inregistreaza randamente chiar si de 80% - 90% pe unele actiuni. Este normal sa creasca tentatia sa marchezi profitul dupa astfel de cresteri", a adaugat Nilas.

Vineri, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai buna performanta dintre societatile financiare, consemnand un avans de 3,2% fata de referinta, in timp ce restul SIF-urilor au marcat aprecieri cuprinse intre 1% si 2,5%.

Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat evolutii modeste, titlurile bancii clujene coborand cu 1,2% fata de referinta, la pretul de 1,59 lei/actiune.

"Pietele au crescut pana acum pe fondul asteptarilor cu privire la rezultatele financiare. In continuare cred ca pietele vor creste pe fondul unor asteptari, de aceasta data cu privire la evolutia macroeconomica. Datele cu privire la evolutia economica vor fi disponibile abia in primavara anului viitor si daca la nivelul economiei pietele de capital pirmesc o confirmare, avem sanse mari sa vedem un trend de aprecieri sustenabile. Deocamdata probabilitatea ca economia sa confirme aprecierile pietelor de capital depaseste cu putin 50%, dar nimic nu este sigur", a continuat Nilas.

 

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua seria de aprecieri, in ciuda evolutie in scadere a pietei locale.
  • Evolutia titlurile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce unul dintre fondatori a vandut un pachet semnificativ de actiuni.
  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), in asteptarea ofertelor de preluare.
  • Evolutia principalelor piete europene, care continua evolutia ascendenta, insa cu aprecieri zilnice mai reduse.
  • Evolutia pietei americane, care la nivelul indicelui S&P testeaza din nou in scadere, pragul suport de 1.000 de puncte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO