Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: investitorii ar putea marca profitul pe rezultate

Brokerii: investitorii ar putea marca profitul pe rezultate
02.08.2009, 16:18 25

Brokerii vad o evolutie volatila pe perioada raportarilor financiare semestriale, iar dupa aprecierile din ultimele doua saptamani, in special cele din sectorul bancar, acestia apreciaza ca investitorii vor iesi si vor marca profitul, chiar pe fondul unor rezultate pozitive. De altfel, per ansamblu sunt asteptate rezultate pozitive atat in sectorul bancar, pe fondul politicii nerestrictive a BNR, cat si in sectorul petrolier, pe fondul cresterii pretului petrolului, sustin brokerii. Saptamana aceasta urmeaza ca BRD, Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), trei dintre cele mai mari companii de pe Bursa, sa publice rezultatele financiare semestriale.

"La Banca Transilvania, aprecierile din ultima perioada se datoreaza speculatiilor de preluare, insa cresterile pe BRD cred ca au venit exclusiv pe fondul asteptarilor investitorilor pentru rezultatele semestriale. Indiferent de rezultate insa, cred ca investitorii se vor grabi sa marcheze profit, dar in cazul unor rezultate pozitive, peste asteptari, este posibil sa vedem si investitori care vor intra in piata pe termen lung. O astfel de evolutie ar duce la cresterea volatilitatii, iar corectiile ar putea fi reduse", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.

Vineri piata locala a inregistrat scaderi per ansamblu, mai putin societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au reusit sa inchida sedinta in cres-tere, cu un avans de 2,2% fata de re-ferinta, insa dupa ce pe parcursul sedintei crescusera si cu 10%. Cel mai mare avans la categoria societatilor financiare l-au inregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu aproape 3,8%, pana la nivelul de 0,83 lei/actiune. Restul SIF-urilor au inregistrat avansuri in medie cu 2,5%, titlurile SIF Muntenia (SIF4) inchizand sedinta in stationare insa, la pretul de 0,64/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania au inregistrat o scadere de 3,4% fata de referinta, cea mai mare din sectorul bancar de altfel, in timp ce actiunile BRD au coborat cu 2,8%, pana la pretul de 10,1 lei/titlu. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au continuat aprecierea inceputa odata cu publicarea rezultatelor, cu un avans de 5,2% fata de referinta. "In sectorul petrolier sunt asteptari pozitive, in special pe titlurile Petrom. Pe actiunile Rompetrol, este posibil sa vedem unele scaderi", a adaugat Moldovan.

In sedinta de vineri, ambele companii petroliere au inregistrat pierderi, de 1,8% pe titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si de aproape 1% pe actiunile Petrom (SNP). Spre deosebire de companiile petroliere, societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au marcat evolutii pozitive, actiunile companiei de transport de gaze marcand de altfel cel mai mare avans din piata dintre companiile de energetice, de 1,2% fata de referinta. Cu toate acestea, indi-cele BET-NG a coborat cu 0,6% fata de referinta, la nivelul de 520 de puncte.

 

De urmarit saptamana aceasta

  • BRD, cea mai mare banca locala listata, publica astazi rezultatele financiare semestriale.
  • Compania petroliera Petrom, detinuta de austriecii de la OMV, anunta miercuri rezultatele la sase luni.

n Rompetrol Rafinare, controlata de kazahii de la KMG, publica joi rezultatele semestriale.

n Compania siderurgica TMK Artrom publica joi datele financiare pentru prima jumatate a anului.

n Statistica publica indicele cifrei de afaceri din industrie pentru luna iunie, precum si indicele preturilor industriale. Eurostat publica aceiasi indicatori, pentru statele UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO