Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca Bursa poate incepe o recuperare din toamna

Brokerii cred ca Bursa poate incepe o recuperare din toamna
02.06.2010, 23:04 19

Bursa locala a revenit in sedinta de ieri pe crestere, insavariatiile inregistrate de principalii indici nu au depasit 1,4%,cea mai mare apreciere fiind consemnata de indicele energeticBET-NG.

In top au urmat cresterile BET si BET-NG, de aproape 1,3% sirespectiv 1% fata de cotatia de referinta. Indicele societatilorfinanciare a depasit insa pragul suport de 20.000 de puncte, iarBET s-a situat la nivelul de 4.900 de puncte.

Apreciereaindicelui BET a fost trasa in jos de corectia actiunilor bancareBRD, care au pierdut peste 1,6% fata de cotatia de marti, coborandastfel la pretul de 12 lei/unitate.

Brokerii sunt de parere ca pe perioada verii Bursa va evoluaintr-un palier orizontal, cu variatii date doar de evolutiilepietelor externe si este asteptata o revenire a pietei dintoamna.

"Pe perioada verii ma astept ca piata sa evolueze intr-un rangelateral, cu variatii date doar de evolutiile bursiere externe, iardin toamna sa vedem o revenire a cotatiilor. Indicii locali pentrusfarsitul anului ii vad undeva la jumatatea drumului dintrecotatiile actuale si maximele atinse in martie. O sa fie oincercare de recuperare, dar nu in intregime", a declarat LiviuAvram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Bank.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la doar2,6 mil. euro, fiind cel mai mic rulaj de la inceputul anului sipana in prezent, volumul de tranzactionare abia depasind 12milioane de actiuni.

"Nu cred ca interesul se va schimba ca volume in urmatoareaperioada, in conditiile in care urmeaza luni de vara", a mai spusAvram.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat una dintrecele mai mari variatii din piata ieri, de peste 3%, depasind pretulde 1 leu/unitate.

Restul SIF-urilor au consemnat aprecieri cuprinse intre 0,9% peactiunile SIF Oltenia (SIF5) si 1,6% pe titlurile SIF Muntenia.Actiunile SIF5 au consemnat si de aceasta data cel mai mare rulajdin piata, de peste 3,1 mil. lei, volumul de tranzactionare peaceste actiuni depasind 2,7 milioane de unitati.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au revenitputernic pe crestere, cu o apreciere de peste 4,1% fata dereferinta, depasind pretul de 17 lei/unitate, in timp ce actiunileTransgaz (TGN) a urcat cu doar 0,9% fata de cotatia din sedinta demarti.

Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cuaproape 2,1% fata de referinta, ajungand astfel la pretul de 0,296lei/unitate.

"Faptul ca indicele BET-NG se pastreaza inca pe plus comparativcu inceputul de an, titlurile energetice raman oarecum defensive.Actiunile insa au inregistrat in ultima perioada aceleasi scaderisi si-au cam pierdut din caracterul defensiv", a mai apreciatAvram.

In ciuda aprecierilor locale, principalele piete bursiereexterne inregistrau corectii ieri, indicele paneuropean Euro Stoxx50 coborand cu peste 1,1% fata de referinta. Indicele american DowJones deschidea sedinta de ieri in urcare, cu o apreciere deaproape 0,2%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD, care continua corectiile,accentuand ritmul de scadere in ultimele doua sedinte.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care revin pe plus,cu aprecieri in medie de peste 1% fiecare.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN),care pastreaza un avans considerabil fata de inceputul anului.
  • Evolutia titlurilor Romcarbon Buzau (ROCE), care inregistreazapentru a doua sedinta consecutiv deprecieri puternice.
  • Evolutia principalelor piete bursiere europene, care ierievoluau in scadere, in timp ce piata americana deschidea in urcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO