Burse - Fonduri mutuale

Brokerii asteapta confirmarea unui trend, probabil descendent

Brokerii asteapta confirmarea unui trend, probabil descendent
08.07.2009, 19:59 16

Bursa locala a continuat si ieri seria sedintelor slabe, toti indicii din piata inchizand in scadere, cea mai mare corectie fiind marcata de societatile financiare, care au pierdut peste 2% fata de referinta, care a fost de altfel cea mai mare scadere la nivelul indicatorilor BVB. Lichiditatea s-a pastrat si de aceasta data extrem de re-dusa, de putin peste 2 mil. euro, printre cele mai tranzactionate actiuni numarandu-se cele din sectorul chimic si petrolier.
Brokerii sunt de parere ca piata locala va evolua in mod similar sedintelor din ultima perioada cel putin pana cand pietele externe vor confirma un trend, cel mai probabil unul descendent. Principala problema a bursei locale ramane lipsa de lichiditate, determinata de dezinteresul investitorilor, care pe fondul unor corectii la nivelul principalelor burse internationale, ar putea accentua scaderile pe piata autohtona. Cu toate acestea minimele de la inceputul acestui an sunt excluse, sentimentul de disperare al investitorilor transformandu-se in apatie.
"Nu ma astept la evolutii specta-culoase in perioada urmatoare intrucat bursele nu ofera nicio viziune clara cu privire la viitor. Investitorii manifesta un dezinteres general fata de burse, atat pe plan local, cat si pe plan international, iar personal, pe termen scurt, nu gasesc motive pentru care lichiditatea din piata sa fie impulsionata in vreun fel", a apreciat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Societatile financiare au marcat in medie scaderi de 2%, cea mai mare corectie la aceasta categorie fiind consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 3% fata de referinta. Primele zece companii din piata, grupate sub indicele BET au coborat cu 1,1%, corectie amplificata de scaderea BRD si Petrom (SNP), de 1,2% si respectiv 2,9% fata de referinta.
Tot ieri, Consiliul Bursei a aprobat ieri modificarile aduse la Codul BVB, introducand astfel ordinele contingente de tipul "stop buy"/"stop sell", care vizeaza limitarea pierderii, precum si ordinele de tipul "if touched buy"/"if touched sell", care vizeaza obtinerea de profit. De asemenea a fost aprobata modificarea perioadei de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare la 5 minute, in intervalul orar 16:30-16:35. Prin aceste masuri se urmareste fluidi-zarea procesului de tranzactionare si cresterea eficientei pietei bursiere. "De-ciziile adoptate erau necesare, insa nu cred ca vor impulsiona lichiditatea pe piata locala intrucat nu aduc investitori noi in piata. De fapt cred ca lichiditatea in piata fie pe fondul unor evolutii con-cludente pe piete externe, fie punctual pe anumite stiri din piata. Nici perioada de raportari nu cred ca va aduce mai multi investitori in piata", a adaugat Necula.
Titlurile Amonil (AMO) au continuat si ieri aprecierile puternice de la inceputul saptamanii, inregistrand un avans de aproape 15% fata de referinta, cresteri asemanatoare fiind consemnate si de actiunile Carbochim (CBC), de 13,3%. "Din lipsa de repere, investitorii de pe piata locala isi vor concentra atentia pe pietele extrene, iar daca acestea confirma un trend descendent, este posibil ca lipsa lichiditatii sa genereze corectii ceva mai ample pe bursa autohtona. Chiar si asa insa nu ma astept ca piata locala sa coboare sub minimele de la inceputul anului. Nu mai exista acea disperare in piata, investitorii fiind acum mai degraba apatici", a incheiat Necula.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO