Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Radu Hanga, reales preşedinte al Bursei de Valori (BVB) pentru următorii patru ani. Alături de CEO-ul Adrian Tănase, Hanga şi Consiliul de Administraţie trebuie să ducă mai departe piaţa de capital din România de la maximele istorice de acum. Cine sunt cei 9 din CA-ul Bursei de Valori şi cine a ieşit

Autor: Liviu Popescu

22.11.2023, 12:40 1790

Radu Hanga, 52 de ani, a fost reales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu un mandat pentru următorii patru ani, potrivit deciziei acţionarilor de miercuri ai operatorului pieţei de capital din România.

Printre obiectivele lui Hanga, alături de CA-ul votat astăzi, se numără continuarea promovării pieţei de capital din România pe plan local şi în străinătate, inclusiv Republica Moldova, dezvoltarea acesteia alături de CEO-ul Adrian Tănase de la maximele istorice din prezent şi aducerea unor noi instrumente.

 

„Sperăm să facem mai mult decât am făcut până acum”, a spus Radu Hanga.

Hanga va promova BVB şi în rândul altor burse, fiind din acest an şi preşedinte al FEAS – Federaţia Burselor Euro-Asiatice. El este şi preşedinte al Depozitarului Central.

 

De ce este important noul mandat CA

Mandatul CA nu este deloc uşor în contextul rolului tot mai important pe care piaţa de capital a început să îl aibă la finanţarea companiilor din România dar şi a statului român. n plus în 2024 sunt patru runde de alegeri. Pe agenda preşedintelui şi CEO-ului BVB se numără şi întâlniri cu autorităţi, investitori, companii listate, companii care vor să se listeze. CA-ul propune strategia de dezvoltare a pieţei de capital, politica de dividende a Bursei de Valori (BVB) şi conducerea executivă.

Hanga a primit 93,5% din voturile exprimate în AGA de miercuri. Cvorumul a fost 83,3% într-o adunare generală la care au participat investitori precum retail, fonduri de pensii private Pilon II, societăţi de investiţii financiare (fostele SIF-uri, în prezent fondurile alternative de investiţii), case de brokeraj. Dragoş Neacşu a primit 6,5% din voturi.

„Aş vrea să mulţumesc colegilor pentru această experienţă din ultimii patru ani. Cu plusuri şi minusuri. Avem treabă de făcut”, a spus Radu Hanga.

Voturile au fost cumulative, adică voturile deţinute de către orice acţionar la data de referinţă a AGA. Secretarii şedinţei au fost Ovidiu Şerdean (IFB Finwest) şi Ştefan Musgociu (Bursa de Valori Bucureşti). Acţionarii care nu au participat fizic la AGA de la sediul BVB au putut vota prin platforma eVote dezvoltată de Mihai Chişu.

Primul mandat al lui Hanga la cârma Consiliului de Administraţie a început în 2020, când BET era la circa 9.900 de puncte iar lichiditatea bursieră la 44 mil. lei pe zi. Atunci erau circa 55.000 de investitori.

Astăzi, Bursa îşi trăieşte zilele de aur – indicele BET este la maximul istoric de 14.700 de puncte, lichiditatea pe segmentul de acţiuni este la o medie zilnică de 100 mil. lei, Ministerul Finanţelor atrage trimestrial sume de bani de la investitori, iar numărul de investitori creşte de 13 trimestre consecutiv atingând maximul istoric de 168.000 de investitori, potrivit BVB. După votul de astăzi urmează autorizarea din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

 

Cine va face parte din noul CA:

@ Pascu Vasile Cristian, director general executiv adjunct BCR, 7,17 milioane drepturi de vot. Nou intrat

@ Daniela Secară, director general BT Capital Partners, 6,4 milioane. Nou intrat

@ Şerban Marin Valentin, director tranzacţionare Evergent Investments 6,1. Nou intrat

@ Loredana Chitu, head of capital markets Dentons, 5,92. Nou intrat

@ Radu Hanga, actual preşedinte al BVB, 5,88

@ Remus Vulpescu, 5,88. Nou intrat

@ Robert Pană, Swiss Capital, 5,2

@ Octavian Molnar, IFB Finwest, 4,8

@ Claudia Ionescu, BRD, 3,6

Nu au întrunit numărul de voturi:

@ Dan Paul 3,5

@ Vlad Deliu 2,8

@ Dragoş Neacşu 1,08

@ Simona Fătu 0,935

@ Răzvan Raţ 0,41

@ Valerian Ionescu 0,11

@ Laviniu Beze 0,03

@ Nicuşor Buică - retras

Mihaela Bîciu, director general al Investimental, nu a candidat. Nici Ştefan Szitas (Fermit SA).

 

Alegerile pentru Consiliul de Administraţie al BVB de astăzi sunt cele mai importante din ultimii ani în contextul evoluţiei semnificative a pieţei de capital din România – care a avut putere să absoarbă integral cea mai mare ofertă de listare din Europa în 2023, cea de 1,8 mld. euro a Hidroelectrica (H2O), şi pe fondul contribuţiei tot mai importante a acesteia la atragerea de finanţări.  Poziţia de membru în CA-ul BVB vine cu un câştig material de doar 5.000 de lei net lunar. Însă expunerea din această poziţie depăşeşte cu mult remuneraţia. Anul trecut Radu Hanga a avut o remuneraţie brută totală de 193.000 de lei, echivalentul a 16.000 de lei brut pe lună.

 

Acţionariatul BVB

Acţionariatul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost unul fragmentat de-a lungul anilor, cei mai mari investitori fiind cele cinci fonduri de investiţii alternative – fostele societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), fondurile de pensii private Pilon II şi brokerii, cei din urmă ajungând reprezentaţi astăzi din ce în ce mai puţin.

Din raportările acestor investitori reiese că acţionariatul BVB s-a consolidat în timp, astfel că, de exemplu, de la 39,95% cât aveau SIF-urile şi Pilonul II în preajma alegerilor pentru boardul BVB din toamna lui 2019, au ajuns să deţină 50,69% în apropierea alegerilor din 2023, adică puţin peste jumătate din operator, conform calculelor realizate de ZF.

Astfel, SIF-urile au adunat cel mai mult în ultimii patru ani. Acestea şi-au majorat deţinerea la BVB de la 23,36% în septembrie 2019 la 30,16% în iunie 2023, adică un plus de 6,8%.

Bursa de Valori Bucureşti are o capitalizare bursieră de 515 mil. lei. n 2023 acţiunile au urcat cu 83%. Spre comparaţie BET are plus 27%.

 

Cum a arătat AGA de miercuri de la sediul Bursei de Valori Bucureşti:

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO