Burse - Fonduri mutuale

Bogatii Bursei, mai saraci cu un miliard de euro

17.01.2008, 19:44 12

Scaderile de pe Bursa din ultimele sase luni au luat aproape 10 miliarde de euro din capitalizarea companiilor listate, reducand considerabil averea proprietarilor de companii listate.
Cei mai bogati 20 de oameni de pe Bursa au pierdut aproape 1 miliard de euro pe Bursa din luna iulie pana in prezent, luand in calcul scaderile actiunilor companiilor pe care le controleaza si deprecierea leului fata de euro.
Ovidiu Tender, actionarul majoritar al companiei de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (PRSN), a pierdut aproape 200 de milioane de euro, valoarea participatiei sale reducandu-se de la 314 la 118 milioane de euro.
Gheorghe Calburean, actionarul majoritar al Dafora Medias (DAFR), a pierdut la randul sau circa 100 de milioane de euro din valoarea participatiei sale. Doar ieri actiunile Dafora au scazut cu 10%.
Sorin Creteanu, principalul actionar al companiei de constructii Comnord Bucuresti (COSC), si Marian Petre Milut, actionarul majoritar al producatorului de BCA Prefab Bucuresti (PREH), au pierdut la randul lor cate 80 de milioane de euro.
Pe Bursa, cei mai mari perdanti au fost Dan Ioan Popp, actionarul principal al Impact Bucuresti (IMP), si Ilie Carabulea, fondatorul Bancii Carpatica (BCC), ale caror detineri si-au redus valoarea cu cate 50 de milioane de euro. Titlurile Impact au inregistrat cea mai mare scadere de pe Bursa in acest an, -26%, iar Carpatica a pierdut 18%.
Carmen Sandulescu, directorul general adjunct al Impact, a pierdut la randul ei 21 de milioane de euro, iar Dragos Cinca, fondatorul Flamingo (FLA), si-a redus averea cu 13 milioane de euro.
Dintre investitorii de portofoliu, Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri, a pierdut numai de la inceputul anului circa 5 milioane de euro, in conditiile in care actiunile SIF au scazut in medie cu 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO