Burse - Fonduri mutuale

BNR: Bancile vor inchide bilanturile pe 31 decembrie

20.12.2007, 14:54 12

Bancile vor lua in calcul data de 31 decembrie pentru stabilirea provizioanelor aferente riscului de credit in 2007, desi ultima zi bancara a anului este 28 decembrie.
"Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic. (...) Modificarea momentului determinarii provizioanelor ar avea consecinte directe asupra rezultatului aferent exercitiului financiar, o asemenea solutie nu poate fi acceptata deoarece este contrara prevederilor legale", explica prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, intr-o scrisoare trimisa bancherilor.
Provizioanele pentru riscul de credit reprezinta fonduri pe care bancile trebuie sa le imobilizeze pentru a acoperi posibile pierderi cauzate de nerambursarea ratelor de catre clienti.
Acestea afecteaza profitabilitatea, in conditiile in care nu sunt deductibile fiscal, astfel ca bancherii au interesul de a mentine provizioanele la niveluri cat mai scazute.
Bancile trebuie sa constituie provizioane pentru creditele acordate in functie de situatia financiara a imprumutatului si de serviciul datoriei (numarul de zile de intarziere la plata, daca este cazul). Astfel, din 28 pana pe 31 decembrie creditele pot trece in clase inferioare, prin acumularea de zile la serviciul datoriei.
Creditele sunt incluse in categoria standard (pentru care nu se constituie provizioane) daca intarzierile la plata ratelor sunt mai mici de 15 de zile.
Pentru restante cuprinse intre 16 si 30 de zile creditele sunt incadrate in categoria "in observatie", iar cele cu intarzieri cuprinse intre 31 si 50 de zile, in "substandard". Daca intarzierile la plata ratelor trec de 90 de zile, atunci creditele sunt trecute in categoria "pierdere", caz in care provizionul trebuie sa acopere expunerea fata de client in proportie de 100%.
Provizioanele pentru riscul de credit se constituie si se regularizeaza lunar pentru plasamentele in sold la sfarsitul lunii respective, fiind incluse pe cheltuieli sau reluate pe venituri, indiferent de rezultatul financiar al perioadei, potrivit reglementarilor BNR. La constituirea provizioanelor, bancile trebuie sa respecte moneda in care au fost acordate creditele.
La sfarsitul lunii septembrie, provizioanele constituite de banci pentru expunerile din credite acordate clientilor din afara sectorului institutiilor de credit se ridicau la 2,9 mld. lei (872 mil. euro), marcand o crestere cu 120% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Creditul neguvernamental a inregistrat in aceasta perioada o crestere (exprimata in lei) cu 44%, in termeni reali. Majoritatea provizioanelor sunt constituite pentru expunerile trecute in categoria "pierdere", cu un total de 1,8 miliarde de lei, in septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO