Burse - Fonduri mutuale

BM nu exclude noi emisiuni de obligatiuni in Romania

20.10.2006, 19:31 14

Banca Mondiala nu exclude realizarea unor noi emisiuni de obligatiuni in lei, in Romania, dar planurile concrete sub aspectul dimensiunii si al momentului lansarii vor fi stabilite in functie de analiza oportunitatilor si de cererea pietei pentru astfel de titluri.
"Este a treia emisiune de obligatiuni a Bancii Mondiale realizata in moneda nationala a unei tari. Nu avem inca un plan concret pentru viitor. Analizam oportunitatile. Depinde de cererea pietei. Nu putem obliga investitorii sa cumpere sau sa vanda astfel de titluri. Viitoarea emisiune ar putea fi mai mare, sau mai mica, ca valoare. Piata decide", a declarat Michael Bennett, principal financial officer in cadrul BM.
Obligatiunile in lei emise de Banca Mondiala anul acesta, in valoare de 525 de milioane de lei, sunt listate incepand de joi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Bennett a apreciat ca tranzactionarea titlurilor va avea un efect favorabil asupra pietei obligatiunilor din Romania, va fi un reper (benchmark) si va atrage alte emisiuni ale institutiilor internationale in viitor.
Emisiunea de obligatiuni, derulata in perioada 30 august - 12 septembrie, a fost suprasubscrisa in proportie de 21%, investitorii romani cumparand 77% din titluri. Operatiunea este prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, "AAA".
Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte generale in tarile membre ale institutiei financiare internationale.
"La inceputul discutiilor cu institutia internationala era vorba de o suma de patru ori mai mare. Cred ca aceia care vor cumpara obligatiunile Bancii Mondiale le vor tezauriza, in mare masura. Va fi nevoie de o noua emisiune", a opinat Paul Miclaus, vicepresedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
La randul sau, directorul general al BVB, Stere Farmache, a precizat ca listarea obligatiunilor va da un impuls pietei instrumentelor cu venit fix, impactul urmand sa fie atat calitativ, cat si cantitativ.
"Tranzactionarea obligatiunilor este un semnal pozitiv pentru piata de capital, avand in vedere ca o institutie de talia Bancii Mondiale deruleaza astfel de operatiuni. Sub aspect cantitativ, dimensiunea emisiunii, faptul ca a fost suprasubscrisa, sunt premise pentru a vedea o activitate in crestere pe piata titlurilor cu venit fix si cresterea lichiditatii", a spus Farmache. El a a completat ca aceste titluri pot deveni un benchmark pentru piata obligatiunilor, avand in vedere ratingul, valoarea emisiunii si renumele emitentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO