Burse - Fonduri mutuale

Blue Capital, acţionar cu 9%, vrea dividende de la Lion Capital, cu un randament de 5,4%. Care sunt argumentele

Blue Capital, acţionar cu 9%, vrea dividende de la Lion...

Autor: Eduard Ivanovici

10.04.2023, 18:38 527

Blue Capital, care deţine 9% din capitalul social al Lion Capital (simbol bursier SIF1, fosta SIF Banat-Crişana), a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 27/28 aprilie repartizarea a 66 de milioane de lei sub formă de dividende din profitul net din 2022, respectiv 95,5 milioane de lei, potrivit unui raport de la Bursă.

Propunerea acţionarului implică un dividend brut de 0,13 pe acţiune, care ar urma să fie distribuit până la data de 15 iunie. În funcţie de preţul actual de tranzacţionare, randamentul dividendului este de 5,4%.

69,1% din profit ar merge astfel către dividende, iar restul de 29,5 milioane de lei la „alte rezerve”.

 

Cum justifică Blue Capital propunerea?

Politica de dividende practicată de Lion Capital „urmăreşte păstrarea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividend şi nevoia de finanţare a investiţiilor din profitul reinvestit”. Propunerea se bazează pe valorile ROE (profit net/capital propriu) şi ROA (profit net/active totale) prezente în raportul anual al Consiliului de Administraţie pentru 2022 de 2,94%, respectiv 2,8%, care se raportează atât la valoarea capitalurilor proprii, cât şi la cea a activelor totale, şi care au fost anul trecut de peste trei ori mai mici decât în 2021.

„Cu excepţia unor valori extreme, provenite din reevaluarea unor active bilanţiere, randamentul istoric al actualei echipe manageriale se cifrează la valori comparabile unor randamente de 3%/an. În perioada 2017-2020, aceste randamente erau comparabile cu rata anuală a inflaţiei, iar justificarea managementului pentru randamente slabe putea să fie reprezentată de prudenţa investiţiilor. În contextul anului 2022, ecartul dintre valoarea de 3% şi rata inflaţiei de 13,8% şi o depreciere de cel puţin 10% a investiţiilor acţionarilor nu mai pot fi justificate prin prudenţă”, conform documentului.

 

Sursa foto: BVB

 

În continuare, Blue Capital argumentează că, „în patru din cele cinci OPCVM/FIA (fonduri – n.r.) în care sunt investite 16,94% din active, SIF1 deţine o pondere de peste 50% din totalul activelor fondurilor respective, astfel încât o diminuare a acestor investiţii în scopul redistribuirii în alte OPCVM/FIA cu rentabilitate mai competitivă a administrării sau în alte instrumente financiare ar fi în beneficiul acţionarilor Lion Capital, reprezentând totodată şi o măsură de diversificare a portofoliului şi de reducere a riscurilor aferente”.

Acţionarul majoritar al Blue Capital este Macelia Investments Limited, cu sediul la Nicosia, Cipru, având 65,85% din capitalul social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO