Burse - Fonduri mutuale

Bloomberg: Cehii de la CPI Property Group au devenit ţinta unui rechin bursier: obligaţiunile scad la un minim istoric după afirmaţiile Carson Block că “firma îşi supraestimează valoarea activelor sale şi conturile sale de numerar ar putea fi denaturate”

Bloomberg: Cehii de la CPI Property Group au devenit...

Autor: Liviu Popescu

21.11.2023, 16:01 876

Obligaţiunile CPI Property Group, unul dintre cei mai mari proprietari de real estate din Europa, au scăzut la un minim istoric după ce compania a devenit cea mai recentă ţintă a unui rechin bursier care mizează pe scăderea obligaţiunilor şi a acţiunilor şi care aduce acuzaţii la adresa companiei.

Listate la Frankfurt, obligaţiunile CPI Property Group – cu prezenţă puternică în România – înregistrează scăderi abrupte. Compania are mai multe emisiuni listate, cu valori precum 400 mil. euro, 750 mil. euro, 525 mil. euro, 475 mil. euro. Cea din urmă scade cu 20% la 17%. Valoarea de debut a fost de 100% la data emiterii în toamna lui 2021.

Agenţia americană de ştiri Bloomberg scrie că hedge fundul Muddy Waters a afirmat că pariează pe scăderea obligaţiunilor CPI, susţinând că firma supraevaluează valoarea activelor sale şi conturile sale de numerar ar putea fi declarate eronat. CPI are credite şi obligaţiuni restante în valoare de aproximativ 7,8 miliarde de euro (8,5 miliarde de dolari), potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Muddy Waters nu a dezvăluit ce titluri – din emisiunile de obligaţiuni - foloseşte pentru poziţia sa. "Muddy Waters pretinde că efectuează cercetări, dar prosperă din short-uri şi titluri de ziare explozive", a spus directorul executiv al CPI Property Group, David Greenbaum. "Are piaţa cu adevărat încredere în analiza lor? După ce le vom citi raportul, aşteptăm cu nerăbdare să le răspundem în mod cuprinzător, concludent şi detaliat."

Deţinută de miliardarul ceh Radovan Vitek, CPI Property Group a vândut active pentru a reduce datoriile pe care le-a acumulat după o serie de achiziţii - un obiectiv pe care îl urmăreşte cu mai multă urgenţă pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor afectează evaluările.

Vitek rămâne acţionarul majoritar al companiei, cu o participaţie de peste 86%, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Fondurile administrate de Apollo Global Management Inc. deţin peste 5%, participaţie care a fost achiziţionată pentru 300 de milioane de euro în noiembrie 2021.

Proprietăţile companiei au fost evaluate la 20,3 miliarde de euro la 30 iunie, în scădere faţă de 20,9 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. Între timp, a depus eforturi pentru a-şi reduce acumularea de datorii în urma achiziţiilor Immofinanz şi S Immo în 2022.

CPI Property Group a împrumutat 2,7 miliarde de euro pentru a finanţa aceste tranzacţii, din care aproximativ 1,7 miliarde de euro au fost rambursate prin cesiuni, noi finanţări şi numerar, a declarat firma într-o declaraţie de profit din luna august, potrivit Bloomberg.

Vezi aici ce activitate are CPI în România: portofoliu de 1,5 miliarde de euro pe plan local, prin preluarea de către CPIa Immofinanz şi S Immo. Mai mult, CPI este şi acţionar în cadrul Globalworth, astfel încât expunerea fondului ceh de investiţii pe Bucureşti este una şi mai mare.

Acum din portofoliul CPI România fac parte atât clădiri de birouri precum The Mark, dar şi mallul Sun Plaza sau hotelul Novotel de pe Calea Victoriei sau fostul Bucharest Financial Plaza, clădirea Bancorex, tot de pe Calea Victoriei.

Vânzătorii în lipsă împrumută titluri de valoare, le vând, le răscumpără la un preţ mai mic şi profită de diferenţă - cu excepţia cazului în care preţul acţiunilor sau al obligaţiunilor creşte. În acest caz, ei ar putea pierde bani în schimb. Practica este legală pe majoritatea pieţelor bursiere importante.

Muddy Waters, Viceroy Research şi Hindenburg Research se numără printre cei mai temuţi vânzători în lipsă din lume, cunoscuţi pentru anunţurile lor, care au provocat turbulenţe în companii de la NMC Health Plc până la Adani Group din India. Unii dintre proprietarii de terenuri din Europa, precum Vivion Investments Sarl, grupul german Adler şi grupul suedez Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB au fost ţintele lor.

Printre acuzaţiile aduse de Muddy Waters se numără afirmaţiile potrivit cărora Vitek a beneficiat de tranzacţii nedeclarate cu părţi afiliate, inclusiv două portofolii de terenuri pe care compania le-a vândut şi le-a răscumpărat la un preţ mai mare în decurs de trei ani.

Răscumpărarea terenurilor de către CPI, la un preţ cu peste 30 de milioane de euro mai mare decât preţul de vânzare, a fost dezvăluită ca o aşa-numită tranzacţie de control comun atunci când compania a răscumpărat terenurile neamenajate din jurul oraşului Praga în 2017.

Vitek a început prima sa afacere importând pături din Germania imediat după prăbuşirea comunismului în 1989. La fel ca alţi câţiva miliardari cehi, el a început să îşi construiască averea în cadrul programului de privatizare de tip voucher contra acţiuni în primii ani ai tranziţiei ţării către economia de piaţă, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO