Burse - Fonduri mutuale

Bento a raportat o dublare a veniturilor în primul trimestru din 2023, la 8,5 mil. lei. Profitul net s-a apreciat cu 34% faţă de T1/2022, la 835.500 lei

Bento a raportat o dublare a veniturilor în primul...

Autor: Tibi Oprea

18.05.2023, 18:27 179

2B Intelligent Soft (Bento, Intellectually Curious), companie antreprenorială românească specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi Cloud, a raportat venituri din exploatare de 8,5 milioane de lei în primele trei luni din 2023, în creştere cu 102% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022 şi un profit net de 835.500 de lei, în apreciere cu 34%.

„Rezultatele pozitive pe care le-am obţinut în primul trimestru al anului 2023 evidenţiază potenţialul nostru de creştere şi capacitatea de adaptare într-un mediu de afaceri dinamic. Creşterea înregistrată validează strategia noastră de a investi în dezvoltarea de produse software şi servicii IT şi Cloud inovatoare, iar expertiza operaţională continuă să fie diferenţiatorul nostru principal, cât şi o cheie a succesului echipelor Bento în primele trei luni din 2023. Vom continua să acordăm o atenţie sporită proceselor de dezvoltare a produselor şi serviciilor furnizate, eficientizării operaţionale şi generării de valoare adăugată clienţilor, partenerilor, precum şi acţionarilor noştri”, spune Radu Scarlat, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bento.

Cifra de afaceri a contribuit cu 4,4 milioane de lei în primul trimestru al anului la totalul veniturilor din exploatare, în creştere cu 35% faţă de primele trei luni din 2022.

Divizia „Dezvoltare Software” (DEV) a contribuit cu 41% la cifra de afaceri. În cadrul DEV, veniturile aferente etapelor de dezvoltare şi implementare a proiectelor software reprezintă 46% din CA, iar veniturile aferente serviciilor de mentenanţă şi evoluţie, care au un caracter recurent, au contribuit cu 54%.

Divizia „IT, Infrastructură şi Cloud” (IT), alcătuită atât din servicii de proiectare şi implementare IT, cât şi din revânzare de echipamente şi software, a contribuit cu 59% la cifra de afaceri generată în primul trimestru din 2023.

Cea de-a doua contribuţie majoră la nivel de venituri din exploatare în primul trimestru din 2023 au avut-o veniturile din capitalizarea producţiei proprii, care s-au ridicat la 3,9 milioane de lei. Acestea reprezintă investiţiile în propriile produse software, mai precis dezvoltarea platformei software modulare integrate, în contextul proiectului pe fonduri europene, dar şi cheltuielile aferente dezvoltării tehnologice a Bento Field Service Management (FSM) şi Bento Mobile Device Management (MDM) ca module ale acestei platforme.

„Ne aflăm în plină execuţie a strategiei de dezvoltare prezentate odată cu listarea, continuând astfel să ne concentram pe capitalizarea proprietăţii intelectuale sub formă de produse software, pe de-o parte, cât şi pe dezvoltarea organică a afacerii, de cealaltă parte. Punem un accent deosebit pe stabilirea şi creşterea de parteneriate cu jucători în diverse domenii, ca miză principală atât pentru abordarea de pieţe externe cât şi pentru creşterea expunerii produselor software standardizate către piaţa locală”, afirmă Vlad Bodea, cofondator Bento şi membru executiv al Consiliului de Administraţie.

În 2023, conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de către acţionari în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de la finalul lunii Aprilie, Bento vizează venituri din exploatare de 46,7 milioane de lei, o creştere cu 32% faţă de anul 2022, EBITDA de 11,8 milioane de lei, o majorare cu 70% şi un profit net de 9,3 milioane de lei, o apreciere cu 65%.

Totodată, anul acesta, compania are în vedere creşterea numărului de clienţi noi şi a contractelor recurente, continuarea dezvoltării produselor proprii, precum şi consolidarea parteneriatelor cu jucători globali din domeniu.

Un rol semnificativ în atingerea bugetului aprobat îl va avea proiectul de finanţare câştigat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC 2014-2020), care are o valoare totală de 25 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Conducerea Bento estimează că acest proiect va contribui cu aproximativ 14,7 milioane de lei, ca venituri din producţia de imobilizări necorporale, la veniturile operaţionale aferente anului 2023.

Un alt proiect care va juca un rol important în atingerea rezultatelor estimate pentru anul acesta este execuţia contractului cu Distribuţie Energie Electrică România (DEER), în care compania implementează soluţia proprie Bento FSM.

Bento este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 16 martie 2022, fiind una dintre puţinele companii de tehnologie din România care dezvoltă produse software proprii. Are o capitalizare de 71,3 mil. lei şi este deţinută în proporţii egale de 28,32% de Radu Scarlat, Preşedinte CA şi Vlad Bodea.

Acţiunile BENTO se tranzacţionează în creştere cu 57,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 2,5 mil. lei, conform datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO