Burse - Fonduri mutuale

Bancile importa fonduri pentru costuri mai mici

19.03.2008, 19:35 15

Trei grupuri financiare, EFG Eurobank, Pioneer Investments (parte a Unicredit Tiriac Bank) si Raiffeisen Bank, vor incepe distributia a peste 33 de fonduri de investitii internationale pana la sfarsitul primului semestru, potrivit reprezentantilor lor.
Fondurile administrate centralizat de catre diviziile internationale de asset management ale bancilor respective au costuri mai reduse decat cele administrate la nivel local, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj in conditiile de piata actuale, cu randamente in scadere, sunt de parere reprezentantii societatilor de administrare a investitiilor.
"Randamentele negative ale fondurilor romanesti nu pot absorbi costurile ridicate de administrare si reglementare, in schimb volumul ridicat de active al fondurilor internationale le permite acestora o diminuare a costurilor si implicit un impact mai redus al costurilor asupra randamentului brut", a continuat Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
Pioneer Asset Management, din cadrul Pioneer Investments, vrea sa aduca un pachet de zece fonduri de investitii internationale.
"Vom distribui un pachet initial de zece fonduri de investitii internationale care vor acoperi principalele piete de capital din SUA, Europa si Asia. In ceea ce priveste tipul fondurilor, acestea vor realiza plasamente internationale pe piata actiunilor, dar si pe cea de obligatiuni", a spus Florin Dolea, adaugand ca pana la mijlocul anului va fi finalizata inregistrarea fondurilor la CNVM.
Grupul Elen EFG Eurobank va arunca pe piata peste 20 de fonduri pana la jumatatea anului.
Inregistrate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) la sfarsitul anului trecut, distributia celor 23 de fonduri de investitii internationale, administrate de Eurobank EFG Fund Management cu sediul in Luxemburg, va incepe pana la sfarsitul lunii iunie.
"Lucram in prezent la finalizarea procedurilor de distributie pe piata locala. Cele 23 de fonduri de investitii internationale vor iesi pe piata pana la sfarsitul primului semestru", a declarat Daniel Stifter, managing director la EFG Mutual Fund Management, divizia locala de asset management a grupului elen EFG Eurobank.
Sucursalele locale ale Bancpost, membra a grupului EFG Eurobank, vor distribui 20 de fonduri deschise de investitii si trei fonduri de fonduri administrate de divizia luxemburgheza.
Raiffeisen Capital Mangement cu sediul la Viena, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului austriac Raiffeisen, a anuntat la inceputul acestui an ca pregateste distributia pentru un numar de fonduri internationale, care vor fi inregistrate in prima jumatate a anului si care vor completa pachetul actual de 11 fonduri internationale.
In prezent, 22 de fonduri de investitii internationale administrate de Societe Generale Asset Management si de Raiffeisen Capital Management sunt distribuite pe piata locala, numarul fondurilor straine putand atinge 60 pana la sfarsitul primului semestru. In comparatie, industria fondurilor de investitii locale numara in prezent 48 de fonduri mutuale, putand depasi 50 pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO