Burse - Fonduri mutuale

Bancile au zburdat pe Bursa, sustinand intreaga piata

Analistii: Ne putem astepta la o perioada de aprecieri moderate
27.07.2009, 17:24 18

Bursa a deschis saptamana in crestere moderata, cu aprecieri de pana la 3% pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii, insa societatile financiare au terminat sedinta de ieri in scadere, cu o corectie de 0,7% fata de referinta, indicele BET-FI inchizand la nivelul de 17.700 de puncte.

Analistii apreciaza ca piata locala are sanse sa inregistreze in perioada urmatoare alte aprecieri moderate, in special pe titlurile din sectorul bancar si energetic, precum si pe fondul stirilor externe care prezinta un optimism mai mare cu privire la rezultatele financiare din acest an.

"Avem nevoie de stiri in piata care sa miste Bursa, fie ele pozitive sau negative. Starea de nesiguranta omoara tranzactiile, iar acest lucru l-am vazut la inceputul lunii, cand abia daca ajungeam la tranzactii de un milion de euro pe zi. Rulajul din ultima perioada vine pe fondul speculatiilor cu titlurile Bancii Transilvania, care au sustinut intreaga piata", a declarat Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.

Titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania au inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de 4,3% si respectiv 7,6% fata de referinta, actiunile BRD atingand un nou maxim de la inceputul anului, de 9,75 lei/titlu.

Societatile financiare au consemnat evolutii slabe, majoritatea dintre acestea inchizand in stationare la nivelul de vineri, cotatia negativa a indicelui de profil fiind data in special de corectia SIF Muntenia (SIF4), de 2,3%.

"Ne putem astepta la o perioada de aprecieri moderate in piata, pe fondul optimismului care caracterizeaza pietele externe in principal. Rezultatele financiare locale ar putea contribui si ele la cresterile din perioada urmatoare. Nu ma astept insa sa vedem un trend puternic ascendent, pentru ca nu il consider sustenabil. Economia romaneasca nu da niciun semnal ca ar fi aproape de a iesi dintr-un impas", a adaugat Anghel.

In sectorul energetic, companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au inregistrat aprecieri moderate, de 0,4% si respectiv 1,2% fata de referinta, in timp ce societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat cresteri ceva mai mari, de 2,4% si respectiv aproape 1%. Indicele de profil BET-NG a inregistrat un avans de 0,9% fata de referinta, urcand la nivelul de 520 de puncte.

Rulajul pietei a depasit ieri 6,5 mil. euro, pe un volum de tranzactionare care s-a ridicat la aproape34,6 milioane de titluri. Cele mai tranzactionate actiuni din sedinta de ieri au fost cele ale Bancii Transilvania, care de altfel au reprezentant aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor.

Societatile din sectorul chimic, Azomures (AZO) si Amonil (AMO) s-au numarat printre companiile care au inregistrat pierderi in sedinta de ieri, titlurile combinatelor chimice coborand cu 2,5% si respectiv 2% fata de referinta. Cea mai mare corectie de ieri a fost consemnata de titlurile Carbochim Cluj (CBC), care au pierdut 11,1% fata de cotatia de vineri.

 

De urmarit maine

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO