Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a mai luat 50 mil. euro de la IFC: Rekkers: Vom continua sa scadem dobanzile la credite in pasi marunti

Banca Transilvania a mai luat 50 mil. euro de la IFC: Rekkers: Vom continua sa scadem dobanzile la credite in pasi marunti

Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania

14.10.2009, 23:20 27

Anuntul lui Rekkers are loc in contextul in care in aceastaprimavara BERD, care este principalul actionar al BanciiTransilvania (simbol bursier TLV) cu 15% din capitalul social, aprecizat ca este dispusa sa investeasca 50 mil. euro intr-omajorare de capital, care s-ar putea derula in acest an.

"Nu este nevoie de o majorare de capital. Stam bine cusolvabilitatea, inregistram o rata de peste 13,5%. Suntem foartebine capitalizati si stam bine si in termeni de lichiditate", adeclarat oficialul bancii.

Anul acesta, o alta banca cu capital autohon, Banca ComercialaCarpatica, a derulat o majorare de capital in valoare de 6,7 mil.euro, pentru a asigura o mai buna rezistenta la socurilemacroeconomice si sistemice. Ulterior, conducerea bancii a fostschimbata.

Intrarea IFC in actionariatul TLV va fi negociata innoiembrie

Conducerea Bancii Transilvania urmeaza sa negocieze intrarea inactionariat a International Finance Corporation (IFC), divizia deinvestitii a Bancii Mondiale, prin conversia obligatiunilor invaloare de 20 mil. dolari pe care institutia financiara le-asubscris in 2005.

Emisiunea de obligatiuni convertibile in actiuni in valoaretotala de 25 mil. dolari va ajunge la maturitate in vara anuluiviitor. In cazul in care institutia va opta pentru conversia inactiuni a obligatiunilor, acest lucru va insemna intrarea inactionariat a Bancii Mondiale, cu circa 6-8% din actiuni.

"Este prea devreme pentru a discuta despre conversiaobligatiunilor in actiuni. La mijlocul lunii noiembrie, vom discutaacest subiect cu reprezentantii bancii", a precizat Ana MariaMihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.

Horia Ciorcila, presedintele si fondatorul Bancii Transilvania,declara la inceputul anului ca se asteapta sa vada IFC inactionariat pana la sfarsitul anului.

Finantare de 50 mil. euro de la IFC pentru divizia demedici

Ieri, Banca Transilvania a anuntat contractatarea de la IFC aunei linii de finantare in valoare de 50 mil. euro destinataDiviziei pentru Medici in scopul creditarii sectorului medical. Dinaceasta suma, reprezentantii bancii isi propun sa acorde cateva miide credite intr-un interval de maximum zece luni. In cei doi ani defunctionare, Divizia pentru Medici a acordat credite de in valoarede 150 mil. euro, beneficiind de un portofoliu de peste 16.000 declienti.

"Cel mai mare proiect finantat a fost un proiect imagistic invaloare de 1,5 mil. euro, insa media se situeaza in jurul a catevasute de mii de euro. Un rol important in dezvoltarea sectoruluimedical privat il vor juca de acum inainte judetele din afaraBucurestiului", a spus Fady Chreih, director al Diviziei pentruMedici in cadrul Bancii Transilvania.

Mai cere 10 mil. euro pentru "Prima casa"

Alaturi de finantarea sectorului medical privat, BancaTransilvania participa la programul "Prima casa", epuizand pana inprezent plafonul de 17 mil. euro. "Initial am cerut un plafon invaloare de 25 mil. euro, insa am primit mai putin, respectiv 17mil. euro, suma pe care am epuizat-o. Iar acum am cerutsuplimentarea cu inca 10 mil. euro", a precizat Rekkers.

Rekkers a adaugat ca banca va continua sa isi creascaportofoliul de credite anul acesta si in 2010, fara a da detaliiprivind ritmul de crestere. El a mai spus ca banca va continua sascada dobanzile la credite "in pasi marunti", proces de reducerecare trebuie continuat si de BNR.

Banca Transilvania urmeaza sa publice rezultatele financiare petrimestrul al treilea la sfarsitul lunii octombrie. In primulsemestru, banca a inregistrat un profit net de 11 mil. lei, de 12ori mai mic decat in perioada similara a lui 2008, din cauzaprovizioanelor ridicate aferente creditelor neperformante. Activeleau crescut in primele sase luni cu 13%, la 19,28 mld. lei (4,53mld. euro).

Actiunile TLV au crescut ieri cu peste 5%, inchizand la pretulde 1,71 lei, iar capitalizarea se ridica la 422 mil. euro.

TITL: Bursa n-are nevoie de Guvern

De Andrei Chirileasa - editor piete de capital al ZF

Caderea Guvernului condus de Emil Boc a avut un efect pozitiv peBursa, care a avut ieri cea mai buna sedinta din ultima luna, pefondul reluarii cresterilor de pe pietele externe. De ce a facutbine Bursei caderea Guvernului?

Analizand evolutia oscilanta din ultima luna, marcata deamplificarea conflictului de pe scena politica, s-ar putea spune cainvestitorii au rasuflat usurati, vazand in prabusirea Guvernuluiun deznodamant asteptat, a carui amanare nu facea decat sa tinapiata in asteptare si sa sporeasca incertitudinea.

Perspectiva numirii unui prim-ministru independent din punct devedere politic si a unui guvern de tehnocrati ar putea fi o altaexplicatie pentru entuziasmul de pe Bursa, dupa aproape un an decriza economica in care guvernul politic PD-L - PSD nu a reusit savina cu masuri concrete pentru relansarea economiei.

Probabil ca odata cu calmarea scenei politice, Bursa se vaintoarce la evolutiile ei obisnuite, strans legate de cele alepietelor externe, dupa ce timp de cateva saptamani s-a rupt dinpluton.

Un lucru este cert: investitorii au incetat de mult sa mai spereca vreun guvern se va implica cu adevarat in dezvoltarea pietei decapital locale, mai mult decat la nivel declarativ. Bilantulultimului cabinet in relatia cu Bursa este aproape inexistent.

In ultimul an, statul nu a listat nicio companie importanta pepiata, desi are nevoie de bani, iar pentru atragerea fondurilor deinvestitii straine este nevoie de emitenti noi si de mai multalichiditate. Toate proiectele de listari ale unor companii de stat,despre care se vorbea in anii trecuti, au fost amanate pe termennedeterminat.

Fondul Proprietatea nu va veni nici anul acesta pe Bursa, desiguvernantii il tot promit investitorilor din 2006. Mai mult,alegerea administratorului fondului a fost intarziata nepermis demult de renegocieri de clauze, iar semnarea contractului deadministrare cu Franklin Templeton este in continuare incerta.

Reformarea institutiilor pietei de capital, in special aComisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), si crearea uneilegi care sa protejeze cu adevarat actionarii minoritari raman doarun vis pentru investitori.

Pe de alta parte, instabilitatea politica si lipsa de solutii lacriza economica nu au facut decat sa-i indeparteze si mai mult pecei cativa investitori straini din piata.

In aceste conditii, bursa de la Bucuresti ramane doar o piataperiferica, fara personalitate proprie, care va continua sa copiezeevolutiile pietelor din SUA si din vestul Europei. Comparatia cupiata din Polonia nici nu-si mai are locul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO