Burse - Fonduri mutuale

Avram, Piraeus Securities: Se amplifica riscul unei corectii pe Bursa

Avram, Piraeus Securities: Se amplifica riscul unei corectii in piata
10.05.2009, 18:22 23

Brokerii se asteapta ca dupa perioada de raportari financiare investitorii sa traga linie si sa priveasca diferentiat emitentii, cu atat mai mult cu cat riscul unei corectii in piata este din ce in ce mai mare. Cresterile din ultima perioada sunt puse pe seama unui entuziasm exagerat al investitorilor si nu este exclus sa vedem o iesire ceva mai pronuntata la vanzare in sedintele urmatoare.

"Piata a urcat mult peste fundamente in ultimele doua luni, iar acum da semne de oboseala si este clar ca nu mai poate continua aprecierile in ritmul acesta pentru mult timp. Dupa perioada de raportari ma astept ca investitorii sa inceapa sa priveasca diferentiat companiile, fiind constienti ca riscul unei corectii este din ce in ce mai mare", a apreciat Liviu Avram, director de tranzactionare la Piraeus Securities.
In sedinta de vineri indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a avansat cu 0,6% fata de referinta, in special pe fondul aprecierii puternice a titlurilor BRD, care au urcat cu aprope 8%. Rulajele au fost printre cele mai ridicate din ultima luna. Restul actiunilor din sectorul bancar au consemnat evolutii modeste, titlurile Bancii Transilvania (TLV) stationand la 1,12 lei/actiune, in vreme ce titlurile bancii sibiene Carpatica (BCC) au pierdut 7,8% fata de referinta, coborand la pretul de 0,118 lei/titlu.
SIF-urile au pierdut vineri la nivelul indicelui BET-FI 0,4%, cel mai mare declin la categoria societatilor financiare fiind inregistrat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 4% fata de referinta, ca urmare a trecerii datei de dividende. Pierderi au inregistrat si titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de aproape 3%, in vreme ce restul societatilor financiare au urcat in medie cu 2%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare apreciere la aceasta categorie, urcand cu 3% fata de referinta, pana la pretul de 0,5 lei/actiune.
"Este necesara o corectie pentru o reasezare a pietei, care sa permita consolidarea la niveluri mai ridicate. Nu cred insa ca se va genera o scadere pronuntata pe fondul instalarii unui sentiment de panica printre investitori, insa apreciez ca ordinele de vanzare vor creste", a adaugat Avram.
Sectorul energetic a inregistrat cel mai mare declin, fiind puternic afectat de scaderea titlurilor Petrom (SNP), care au pierdut aproape 4% fata de referinta. Scaderi au consemnat si actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN), care au pierdut 2,5%.
Pe fondul scaderilor, indicele energetic BET-NG a inregistrat o scadere de 1%, cea mai mare din sedinta de vineri la nivelul indicilor.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cresteri temperate, de 2,8% si respectiv 1,5%.
"Aprecierile din ultima perioada au fost sutinute de investitorii locali, insa se observa o crestere a interesului pentru actiunile locale din partea investitorilor straini si acest lucru se vede in cresterea lichiditatii pietei. Astfel piata ramane sensibila la evolutiile pietelor externe, dar exista si momente de deconectare fata de acestea. Conteaza cel mai mult sentimentul care vine de pe aceste piete", a incheiat Avram.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO