Burse - Fonduri mutuale

AVAS incepe sa vanda din terenurile Romaero

10.10.2007, 19:00 28

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate luna viitoare la vanzare prin licitatie un teren al Romaero Bucuresti (RORX) in suprafata de peste 5.800 de metri patrati si alte active, pretul de pornire fiind de 17 mil. lei (5 mil. euro), care include TVA, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul AVAS.
Activele cuprinse in licitatie sunt scoase la vanzare la un pret de pornire egal cu valoarea de inventar a activelor, spun reprezentantii Romaero.
Oferta mai cuprinde o statie de apa, o statie de pompe, o magazie de sare, o gospodarie de apa recirculata si un put de apa.
Producatorul de componente pentru avioane si-a reevaluat la finele anului trecut activele, in urma acestei operatiuni rezultand un plus de 688 mil. lei (circa 195 mil. euro).
La finele anului 2006, activele corporale ale societatii, cladiri si terenuri, erau inregistrate in contabilitate la valoarea de 887,8 mil. lei (circa 252 mil. euro).
Din acestea, cea mai importanta contributie o au terenurile, evaluate la 782,5 mil. lei (222 mil. euro).
Potrivit reprezentantilor SIF Muntenia, actionar minoritar al companiei, terenurile Romaero se intind pe o suprafata de peste 30 de hectare si sunt situate in zona Baneasa a Capitalei.
AVAS a respins de trei ori planul de restructurare a companiei, cerand conducerii ca acesta sa corespunda standardelor institutiei.
Saptamana trecuta, AVAS a decis in Adunarea Generala sa amane planul de restructurare.
"Compania si-a acoperit o parte din datoriile la stat cu credite. Noi ne-am oferit sa-i ajutam cu un aport inregistrat printr-o majorare de capital, solutie care a fost respinsa de reprezentatii AVAS. Probabil ca acoperirea acestor datorii este motivul pentru care AVAS vinde din active", spune Mircea Constantin, reprezentant delegat de SIF Muntenia in Consiliul de Administratie al Romaero Bucuresti.
Conducerea companiei nu a fost ieri disponibila pentru comentarii.
La finele anului trecut, Romaero avea plati restante la stat in valoare de 26,4 mil. lei (7,5 mil. euro), iar datoriile totale ale societatii se cifrau la 77 mil. lei (21,8 mil. euro). Compania a ipotecat in acest an niste active pentru contractarea unui credit in valoare de 12 mil. lei (3,5 mil. euro).
Romaero va dezvolta impreuna cu operatorul hotelier Phoenicia Hotels un centru de afaceri si urmareste asocierea pe o perioada de 20 de ani cu operatorul de transport aerian Blue Air pentru crearea si exploatarea unei baze pentru lucrari de intretinere pentru aeronave de tip Boeing si Airbus. Romaero va participa la cele doua asocieri cu aportul unor active in valoare totala de 16,6 mil. euro.
In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 48%, pana la 12,6 mil. lei (3,7 mil. euro), iar profitul s-a mentinut la un nivel redus, de 84.000 de lei (circa 24.800 de euro).
Compania este controlata de stat prin intermediul AVAS, care detine 51% din titluri si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 21%, respectiv SIF Muntenia cu un pachet de 25,85% din actiuni.
Titlurile Romaero Bucuresti au inchis sedinta de ieri la pretul de 55 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 101 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO