Burse - Fonduri mutuale

Aurul şi-a accelerat declinul în iulie

Aurul şi-a accelerat declinul în iulie

Autor: Roxana Pricop

17.07.2015, 00:03 556

Cotaţia metalului galben a scăzut cu 2% în această lună până la 1.142 dolari/uncia pe bursa de la Londra, în contextul apropierii termenului la care Banca Centrală a SUA-Fed - va face prima creştere a dobânzii de referinţă din ultimul deceniu. Faţă de începutul anului, aurul este mai ieftin cu 5%, potrivit cotaţiilor de pe bursa de la Londra.

O uncie este echivalentă cu 31 de grame. La Bucureşti, Banca Naţională a României (BNR) a cotat ieri gramul de aur la un preţ de 149,2 lei, în scădere cu 1,3% faţă de începutul lunii. Însă, raportat la începutul anului, gramul de aur este mai scump cu circa 3,5% în lei. Diferenţa dintre scăderea de 5% raportată de uncia de aur în dolari şi avansul de 3,5% raportat în lei pe gram de aur se explică prin faptul că dolarul s-a apreciat cu circa 6% faţă de leu în acest an.

Analiştii casei locale de brokeraj Tradeville susţin că în această vară adevăratul subiect la nivel global nu este Grecia, ci apropierea Rezervei Federale de prima creştere a dobânzii-cheie din SUA din ultima decadă. Pe măsură ce percepţia iminenţei debutului unui ciclu de normalizare monetară în SUA se va consolida, cotaţiile aurului ar trebui să se deprecieze în această vară, putând testa cotaţia de 1.000 dolari/uncie, susţin analiştii Tradeville.

În discursul pe care l-a ţinut miercuri, 15 iulie, preşedintele Rezervei Federale americane Janet Yellen a dat de înţeles investitorilor că nu există evenimente care să îm­piedice majorarea dobânzilor în acest an. Aşteptările ana­liş­tilor sunt că majorarea dobânzilor ar putea începe în sep­tembrie. Creşterea cotaţiei aurului a fost alimentată până în anul 2014 de politica monetară relaxată a Fed, caracterizată de rate scăzute ale dobânzii şi de infuzii de capital în pieţele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO