Burse - Fonduri mutuale

Aurul a început anul în forţă: plus 4%

Aurul a început anul în forţă: plus 4%

Autor: Roxana Pricop

12.01.2015, 00:05 339

Aurul a debutat în 2015 cu o creştere de 4%, până la un preţ de 147,93 lei/gram, potrivit cotaţiei oficiale raportate de Banca Naţională a României vineri 9 ianuarie.

Aprecierea cotaţiei aurului a fost în linie cu creşterile de pe pieţele externe. Pe bursa de la Londra, uncia de aur a câştigat 3,2% în dolari în primele zile ale lui 2015, iar vineri a închis şedinţa de tranzacţionare la o cotaţie de 1.223 dolari. O uncie este echivalentă cu 31 de grame. Avansul din primele zile ale lui 2015 are loc după ce aurul a închis anul 2014 în scădere cu 1,5%.

Scăderea cotaţiei aurului de anul trecut a fost alimentată de mutarea investitorilor dinspre active sigure (aşa cum este considerat aurul alături de francul elveţian) spre pieţele de acţiuni în contexul finalizării relaxării monetare de către banca centrală a SUA – Fed. Maximul atins de cotaţia aurului în 2014 a fost de 1.385 dolari/uncia în martie, pe fondul accelerării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, iar minimul a fost atins în noiembrie (1.145 dolari/uncia).

Marea provocare pentru evoluţia cotaţiei aurului în acest an este încheierea programului de relaxare cantitativă de către Fed, program de pe urma căruia cotaţia aurului a avut de câştigat în anii trecuţi. De la sfârşitul anului 2012, Fed a cumpărat obligaţiuni în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, în cadrul celui de-al treilea program de suplimentare a lichidităţilor care a avut rolul să susţină creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO