Burse - Fonduri mutuale

Attila Toth, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare: Minimul pe care îl putem spune investitorilor este că România este mai integrată în alianţele vestice decât a fost vreodată

Attila Toth, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi...

Autor: Eduard Ivanovici

04.04.2024, 12:57 136

Attila Toth, principal, Equity and Capital Market Infrastructure Capital & Financial Markets Development Team, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), spune că, în pofida războiului de la nordul graniţei şi contextului geopolitic complicat, România se prezintă mult mai bine decât în deceniile trecute în ceea ce priveşte securitatea, fapt ce poate susţine inclusiv investiţiile străine în ţară în anii următori.

„Minimul pe care îl putem spune investitorilor este că România este mai integrată în alianţele vestice decât a fost vreodată. În ceea ce priveşte securitatea, lucrurile stau mai bine decât în trecut, în pofida a tot ce se întâmplă. Vorbim despre catalizatori de investiţii, despre momente în care oamenii îşi pot schimba percepţia; sper ca, în anii următori, să vedem mai multe oportunităţi de acest gen, astfel încât oamenii să se orienteze spre piaţă şi să îşi mărească investiţiile”, a declarat Attila Toth.

Reprezentantul instituţiei a vorbit în cadrul evenimentului „Closing Workshop” din cadrul Investor Relations Liquidity Support Programme, organizat joi, 4 aprilie de Bursa de Valori Bucureşti.

Programul a fost iniţiat de BERD şi BVB în ianuarie 2023 pentru a obţine o strategie construită pentru nevoile companiei de a-şi prezenta povestea comunităţii de investitori, vizând îmbunătăţirea relaţiilor cu aceştia. Programul este susţinut de KTACF - Programul de Cooperare Tehnică pentru Dezvoltarea Pieţelor de Capital, finanţat de Guvernul Coreei de Sud.

„În mod clar, suntem într-o situaţie în care toată lumea recunoaşte potenţialul României, dar oamenii se uită la modul potrivit în care să acceseze piaţa, la vehiculele şi companiile potrivite. Cred că rămâne la latitudinea companiilor să spună o poveste bună care să reflecte realitatea. Nu cred că putem ignora contextul geopolitic mai larg şi incertitudinile care vor continua să apară în anii următori”, adaugă  Attila Toth.

 

Ce a mai declarat reprezentantul BERD în cadrul evenimentului:

 
  • Pentru BERD, dezvoltarea pieţelor de capital locale este o prioritate principală, iar obiectivul de bază este să furnizăm soluţii de finanţare pentru companiile din sectorul privat.
 
  • Am lansat acest proiect în urmă cu mai bine de un an, cu obiectivul de a atrage atenţia asupra importanţei relaţiilor cu investitorii şi să le dovedim companiilor listate şi celor care iau în considerare listarea că merită şi chiar este nevoie să investeşti în a ţine vizibilitatea la un nivel ridicat pe Bursă, obţinând astfel plusvaloare.
 
  • În ţara mea avem o zicală foarte veche, cum că vinul foarte bun nu are nevoie de reclamă. Dar să fim serioşi, este departe de a fi adevărat. Oricând vrem să vindem ceva, trebuie să îl facem vizibil. În cazul nostru, pe pieţele de capital, produsul este compania în sine, iar clienţii sunt investitorii. Iar dacă majorăm nivelul de vizibilitate, putem creşte apetitul investitorilor şi apoi lichiditatea instrumentelor tranzacţionate.
 
  • Există un exemplu bun în acest sens. Am avut recent un proiect în regiune, prin care am furnizat servicii de cercetare pentru 23 de companii selectate, mici şi medii, din această regiune, iar România a avut 4 companii. Le-am oferit lucrări de cercetare companiilor listate  timp de doi ani şi aceste documente au fost disponibile gratis prin surse online, având peste 16.000 de cititori în această perioadă, incluzând aici peste 300 de investitori instituţionali din toată lumea.
 
  • Drept rezultat, aceste companii au avut, în medie, o creştere de peste 20% în volumele de tranzacţionare zilnice. Între timp, restul pieţei – companiile care n-au fost acoperite de program – a cunoscut o scădere de aproximativ 20%. Asta înseamnă că aceste 23 de companii au supraperformat piaţa cu aproape 40% în volume tranzacţionate, în mare parte datorită acestui proiect.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO