Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută decizia de listare la BVB a unui pachet de acţiuni Hidroelectrica: Cei care nu dispun de suma necesară pentru a achiziţiona pachetul minim de acţiuni H20, pot deveni investitori prin intermediul fondurilor de investiţii

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România...

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 15:18 242

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) salută decizia istorică de listare a Hidroelectrica, prin vânzarea unui pachet de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea (FP), o oportunitate pentru dezvoltarea accelerată a pieţei de capital din România, dar şi pentru investitorii de retail care vor să devină acţionari ai celui mai mare producător de energie verde din România, cu acţionar majoritar de stat.

„Listarea Hidroelectrica, <perla energiei româneşti>, cum deja se spune, este deopotrivă un moment istoric pentru sectorul energetic local, pentru piaţa de capital autohtonă, pentru investitorii români şi, nu în ultimul rând, pentru România, în perspectivă. Această ofertă publică iniţială este o oportunitate uriaşă de dezvoltare pentru BVB care îşi consolidează astfel intrarea în liga mare a burselor europene şi suntem încrezători că prezenţa Hidroelectrica pe bursă va atrage în România resurse importante de bani şi jucători instituţionali mari din toată lumea”, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Începând de astăzi, românii interesaţi să devină investitori la Hidroelectrica o pot face şi prin intermediul fondurilor de investiţii, unde nivelul investiţiei este sensibil mai mic decât limita minimă de 50 de acţiuni H2O stabilită în prospectul aprobat. Pachetul de acţiuni deţinute de FP care va intra la tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti este de 17,34%, cu posibilitatea de creştere până la 19,94% cât are Fondul Proprietatea.

„Listarea Hidroelectrica este o oportunitate şi pentru investitorii de retail din România, adică pentru micii investitori care vor să economisească inteligent pentru viitor. Chiar dacă nu dispun de suma necesară pentru a achiziţiona pachetul minim H2O, aceştia pot deveni investitori în Hidro prin intermediul fondurilor de investiţii cu expunere pe piaţa locală de capital. Tot ce trebuie să facă cei interesaţi este să meargă la administratorii de fonduri de investiţii sau la băncile care distribuie fonduri de investiţii şi să întrebe despre fondurile de investiţii în acţiuni”, explică Horia Gustă.

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania, a anunţat vineri seară aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi publicarea prospectului pentru oferta publică iniţială derulată de către Fondul Proprietatea. Potrivit documentului, FP va vinde cel mult 78 milioane de acţiuni, echivalentul a 17,34% din producătorul şi furnizorul de energie electrică cu capital majoritar de stat, pentru 8,8 mld. lei

Micii investitori pot subscrie la preţul de 112 lei/acţiune, în timp ce subscrierile investitorilor instituţionali se pot face în intervalul 94-112 lei pe acţiune, pasul de preţ fiind de 0,5 lei. Oferta se derulează în perioada 23 iunie - 4 iulie 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO