Burse - Fonduri mutuale

AROBS Transilvania vrea să atragă 55 mil. euro pentru investiţii. Voicu Oprean, CEO: Continuăm creşterea accelerată pe care am inclus-o în strategie, vizăm intrarea în indicii locali şi regionali, precum şi atragerea de investitori instituţionali prin realizarea unei majorări de capital

Echipa AROBS Transilvania Software şi cei care au fost implicaţi în procesul de listare şi transfer pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti

Echipa AROBS Transilvania Software şi cei care au fost implicaţi în procesul de listare şi transfer pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti

Autor: Tibi Oprea

25.09.2023, 13:47 1831

AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 950 mil. lei, intenţionează să atragă 55 mil. euro de la investitori în una sau mai multe majorări de capital pentru a susţine planul de dezvoltare organică şi prin tranzacţii de M&A.

Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS, a spus luni, 25 septembrie, la sediul Bursei de Valori Bucureşti, unde a fost prezent cu întreaga echipă pentru a celebra transferul acţiunilor de pe piaţa AeRO pe segmentul principal, că în cei doi ani de activitate pe piaţa secundară compania a crescut atât organic, cât şi prin cele nouă M&A-uri.

„În ceea ce priveşte planurile de viitor pe piaţa de capital, vom continua creşterea accelerată pe care am inclus-o în strategie, vizăm intrarea în indicii locali şi regionali, precum şi atragerea de investitori instituţionali prin realizarea unei majorări de capital, Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum, dar suntem şi mai entuziasmaţi de ceea ce ne rezervă viitorul. Mulţumesc investitorilor pentru încrederea acordată, de asemenea, mulţumirile mele se îndreaptă către colegii mei, cei care au contribuit la succesul de astăzi şi partenerilor şi clienţilor. Nu ne oprim aici”, a spus Voicu Oprean.

AROBS a crescut organic până în 2020-2021, iar apoi a început să crească prin achiziţii de firme. Strategia de creştere prin M&A rămâne şi pentru anii următori, cu accent în afara regiunii CEE. Din cei 55 mil. euro, 40 mil. euro (75%) reprezintă componenţa în numerar din viitoarea majorare a capitalului social cu aport în numerar, iar 15 mil. euro (25%) urmează a fi plătite în acţiuni AROBS.

„Estimativ, 75 de milioane de acţiuni vor fi plătite antreprenorilor care se alătură Grupului AROBS, plafonat la maxim 25 de milioane de acţiuni pe an. Evident, zona de achiziţii vine cu provocări, care nu sunt uşoare, mai ales în contextul actual de piaţă. Vrem să aducem companii antreprenoriale, companii care sunt complementare nouă şi care au rata de creştere pe care noi ne-o dorim, acel rule of 40”, spune CEO-ul.

La mai putin de doi ani de la debutul pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi într-un an important, întrucât aniversează 25 de ani de existenţă, AROBS a marcat luni intrarea într-o nouă ligă a bursei, piaţa reglementată. AROBS Transilvania Software este prezentă pe piaţa de capital din 2021.

Fondată în 1998 la Cluj-Napoca, AROBS are birouri în 10 ţări din Europa, America şi Asia şi o echipă de peste 1.200 de experţi. AROBS dezvoltă soluţii software personalizate şi este un centru veritabil de R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospaţial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech şi Intelligent Automation. De asemenea, deţine mai multe produse software utilizate de peste 11.000 companii, din care 10.000 în România şi restul în afara ţării.

„A fost o companie foarte dinamică şi lichidă pe piaţa AeRO. A avut o performanţă aproape de 50% faţă de valoarea din plasamentul privat. Asta îşi doresc şi investitorii, lichiditate şi performanţă. Este o companie importantă şi un eveniment important pentru noi din mai multe perspective. Ne dorim ca sectorul să fie mult mai bine reprezentat pe piaţa de capital. Ştim că sectorul tehnologic este peste 7% din PIB-ul României. Dacă ne uităm la market cap, este cumva insignifiant, deci putem spune că aproape nu este reprezentat la Bursa de Valori Bucureşti. Pasul către piaţa reglementată are anumite efecte. Daţi acces la compania dumneavoastră şi investitorilor instituţionali, atât din România, cât şi din afara ţării. Sunt convins că interesul va fi din ce în ce mai mare”, a spus luni Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

AROBS Transilvania Software a venit la bursă la finalul anului 2021 după cel mai mare plasament privat de acţiuni realizat pe piaţa AeRO, în cadrul căruia a atras 74,2 mil. lei de la investitori. De la închiderea cu succes a plasamentului privat şi până la transferul pe piaţa AeRO, capitalizarea companiei a crescut cu 53%.

La o lună de la intrarea la tranzacţionare, compania a beneficiat de serviciile de Market Maker al Emitentului din partea BRK Financial Group. Acţiunile companiei au fost incluse în martie 2022 în indicele BETAeRO, situându-se pe primul loc în rândul companiilor incluse, cu o pondere de 16,44%.

De asemenea, acţiunile AROBS au fost incluse in indicele MSCI Frontier Markets Small Cap şi în indicele MSCI Romania Small Cap, începând cu 31 august 2023. În 2020, AROBS Transilvania Software s-a numărat printre finaliştii programului Made in Romania, ediţia a III-a, derulat de Bursa de Valori Bucureşti pentru susţinerea antreprenoriatului românesc.

În  plus, la începutul anului 2023, AROBS a primit distincţia „Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa AeRO în 2022” în cadrul evenimentului BVB Awards organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

„Am văzut acţiunile intrând în indicii noştri şi în indicii MSCI şi sperăm să avem o vizibilitate din ce în ce mai importantă a companiei în principalii indici. La o primă evaluare făcută de mine, AROBS are şanse să intre în indicele BET, atât din punctul de vedere al evaluării, cât şi din punctul de vedere al lichidităţii. Sperăm să se întâmple în curând şi acest eveniment pentru că este important să avem şi sectorul tehnologic reprezentat în indicele BET”, a adăugat Adrian Tănase în timpul evenimentului de la BVB.

Transferul acţiunilor AROBS Transilvania Software pe Piaţa Reglementată a fost realizat cu sprijinul BT Capital Partners, în calitate de intermediar şi Cornerstone Communications, în calitate de consultant în piaţa de capital.

„Suntem onoraţi să fim parte dintr-o nouă poveste antreprenorială de succes pe piaţa de capital şi considerăm că pasul făcut astăzi de AROBS este unul natural şi marcant în dezvoltarea companiei. Acţiunile se vor tranzacţiona de acum pe scena unde le recomandă capitalizarea şi lichiditatea, în vizorul a noi categorii de investitori instituţionali şi de retail”, a afirmat Daniela Secară, CE0, BT Capital Partners.

„Creşterea înregistrată de AROBS pe piaţa AeRO, evidenţiată de o apreciere a preţului acţiunilor de peste 50% în mai puţin de doi ani de la plasamentul privat şi susţinută de peste 5.000 de 3 acţionari, demonstrează poziţia puternică a companiei în România şi la nivel internaţional, consolidată de viziunea şi spiritul antreprenorial. Trecerea pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti poziţionează AROBS alături de companiile din top 20 listate la BVB. Totodată, strategia de dezvoltare a AROBS, bazată pe creştere organică şi fuziuni şi achiziţii, reprezintă un exemplu nu doar pentru companiile de tehnologie, ci pentru orice afacere care vizează dezvoltarea accelerată prin intermediul pieţei de capital”, a spus Zuzanna Kurek, IR Manager AROBS şi fondator Cornerstone Communications.

De la momentul şi până în prezent, AROBS a realizat nouă tranzacţii. În 2021 a fost achiziţionată compania Berg Software, iar în 2022 au fost achiziţionate AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic şi Centrul de Soft GPS România. În 2023, AROBS a achiziţionat două entităţi din Republica Moldova, AROBS Software şi AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska) din Polonia, Grupul Future WorkForce – cu sedii în România, Germania şi Marea Britanie -şi AROBS Pannonia Software din Ungaria.

AROBS Transilvania Software este deţinută de Oprean Voicu în proporţie de 66,19%, de persoane juridice în proporţie de 17,66% şi de persoane fizice într-un procent de 16,13%. AROBS Transilvania Software este a patra companie listată la Bursa de Valori Bucureşti care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată din 2020 încoace.

În evoluţia pieţei de capital, AROBS a pornit de la 186 mil. lei cifră de afaceri, în 2022 a realizat aproape 300 mil. lei, iar, conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2023, ţinta de afaceri este de aproximativ 421 mil. lei. Serviciile software au o pondere de 80% în cifra de afaceri, iar produsele software reprezintă 20%.
 
„Acum peste 25 de ani când am început eram o mână de oameni. Nu aş fi crezut niciodată cu putem ajunge aici, la Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu jucătorii principali din economie. Acest lucru care a început acum doi ani ne obligă şi ne responsabilizează în faţa acţionarilor şi, totodată, în faţa colegilor. Suntem o companie de creştere şi o companie care creşte. Ne dorim să ne dezvoltăm cât mai mult, atât organic, cât şi prin achiziţii sau prin proiecte greenfield. Avem toate aceste ingrediente să creştem pe mai departe”, a mai spus Voicu Oprean.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO