Burse - Fonduri mutuale

Ardaf Cluj: a esuat si a doua majorare de capital

Ardaf Cluj: a esuat si a doua majorare de capital

Ardaf are nevoie de inca 27,5 mil. euro la capitalul social ca sa nu intre in faliment

05.10.2006, 19:08 17

A doua majorare de capital la compania de asigurare Ardaf a esuat: actionarii minoritari au subscris doar 1% din titluri, iar actionarii semnificativi nu au adus niciun leu.
Actionarii minoritari au subscris doar 1,04% din valoarea propusa, de 71,2 milioane lei (20 mil. euro), operatiunea fiind in acest moment finalizata, au anuntat ieri reprezentantii companiei.
Actionarii semnificativi, in frunte cu Tender SA, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, nu au fost interesati de aceasta etapa, ponderea lor in actionariat diminuandu-se usor.
Practic, dupa doua incercari de majorare a capitalului social, actionarii Ardaf au adus doar 3,5 milioane de euro, fata de propunerea de 51 mil. euro si de minimul necesar de 31 mil. euro pentru a tine societatea pe linia de plutire.
Compania de asigurare Ardaf a fost trecuta sub administrare speciala de catre autoritatea de reglementare a pietei la jumatatea lunii iulie, din cauza unor probleme de lichiditate. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor l-a desemnat atunci pe Radu Cocea sa administreze firma, iar actionarii au decis revocarea membrilor Consiliului de administratie si a fostului manager al Ardaf, Octav Manastireanu.
In cadrul celei de-a doua operatiuni de majorare a capitalului, subscrierile au fost de numai 0,2 mil. euro (0,74 mil. lei), fata de 20 mil. euro, cat isi propusesera actionarii. Astfel, operatiunea a fost si mai nereusita decat prima incercare de majorare de capital, soldata cu subscrieri de 11,8 mil. lei (3,3 mil. euro). Totusi, Radu Cocea este increzator ca urmatoarea operatiune de subscriere va avea mai mult succes.
"Experienta arata ca urmatoarea majorare de capital se va termina cu bine, iar societatea va fi salvata. Preconizez ca peste maximum 2 luni majorarea de capital necesara va fi subscrisa", a declarat ieri pentru ZF Radu Cocea. El a spus ca era previzibil ca primele doua majorari vor esua, din cauza legilor diferite carora se supun majorarile - prima se supune legii generale, a doua - legii speciale.
In cadrul celei de-a doua etape de majorare a capitalului, actionarul majoritar (societatea Tender SA) a cerut conversia in actiuni a unei creante de 2,5 milioane de lei asupra firmei de asigurari, operatiune care nu a obtinut avizul CSA.
Dupa cele doua majorari de capital, Tender SA detine 56,185% din titlurile Ardaf, Raiffeisen Zentralbank are 19,93%, iar fondul Clairmont Holding Limited are 10,17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO