Burse - Fonduri mutuale

Andrei Anghel, analist Confident Invest: Nu exista motive sa ne asteptam la o corectie semnificativa pe bursa. Comentati aici

Anghel, Confident: Nu exista motive sa ne asteptam la o corectie semnificativa
12.04.2009, 18:46 107

Bursa a continuat si vineri raliul din ultimele sase saptamani, aprecierea pe indicele BET fiind de 2,1%, in vreme ce societatile financiare au urcat cu 4,5%, cea mai mare crestere la nivelul indicatorilor din piata.

Analistii se feresc sa mai faca estimari cu privire la o evolutie pe termen lung a pietei, insa spun ca este de asteptat ca bursa sa evolueze in continuare extrem de volatil, cu variatii mari intr-o singura sedinta, si cred ca pentru moment nu exista motive pentru o corectie semnificativa a pietei.
"In momentul de fata, piata este extrem de riscanta din cauza volatilitatii ridicate, insa sa ne asteptam la o corectie de amploare cred ca este o exagerare sa vorbim despre asa ceva. Investitorii au inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative, majoritatea dintre ei asteptandu-se la rezultate proaste pentru primele trei luni, din aceasta cauza nu cred ca vom vedeam surprize neplacute in perioada urmatoare. Se pare ca suntem pe un trend ascendent, insa este greu de apreciat cat poate tine", a declarat Andrei Anghel, analist in cadrul societatii Confident Invest.
La categoria societatilor financiare titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 8,3% peste referinta, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 4,8% si respectiv 4,7%.
In ultimele 6 saptamani, SIF-urile au inregistrat o apreciere de aproape 100%, indicele BET-FI atingand nivelul de 16.000 de puncte. Cu toate acestea, analistii apreciaza ca inca exista potential de crestere pentru piata, in special in sectorul financiar.
"Daca ne uitam la SIF-uri si la alti emitenti ca BRD, Petrom sau Banca Transilvania, in continuare aceste companii sunt subevaluate si in mod cert inca mai exista potential de crestere pentru acestea", a adaugat Anghel.
Sectorul energetic a marcat o corectie usoara in sedinta de vineri, de 0,5%, pe fondul scaderilor inregistrate de compania petroliera Rompetrol Rafinare (RRC), care au cuborat cu 2,5%,in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au urcat cu 0,6%, la 0,164 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la nivelul de 10,3 lei/ actiune, iar actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 1,6%.
In ceea ce priveste volum de tranzactionare, Anghel a apreciat ca majoritatea investitorilor care au intrat in aceasta perioada in piata au fost investitori locali, care au preferat sa stea deoparte, pana la conturarea unui trend ascendent, pentru intrarea la cumparare.
"Revenirea pietei in aceasta perioada a fost sustinta prepon-derent de investitori autohtni care au intrat la cumparare odata ce un trend de crestere s-a conturat in piata. Ramane de vazut daca acest trend se confirma", a continuat Anghel.
In sedinta de vineri, valoarea tranzactiilor s-a ridicat la putin peste 12 mil. euro, in vreme ce volum de tranzactionare a depasit 105 milioane de titluri.
Cu toate ca majoritatea emitentilor au inchis sedinta de vineri pe plus, companiile din sectorul constructiilor au inregistrat corectii ceva mai ample, titlurile Condmag Brasov (COMI) pierzand 14,7% fata de referinta, una dintre cele mai mari scaderi din piata. In top au urmat corectiile Turbomecanica (TBM) si Dafora (DAFR), de 10% si respectiv 5,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO