Burse - Fonduri mutuale

Analiză ZF. Cu dus şi întors: salariile angajaţilor din construcţii au crescut de trei ori în zece ani, dar, prin facilităţile fiscale, ei nu contribuie la Pilonul II de pensie. „Oamenii se bucură la câştiguri imediate, pentru că se gândesc că mai târziu văd ei ce fac“

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.07.2023, 09:30 415

„Este importantă reintegrarea în sistem a salariaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară, care în prezent sunt exceptaţi de la obligaţia contribuţiei la Pilonul II până în 2028 şi care, din acest motiv, îşi vor vedea pensiile private diminuate“, transmiteau recent reprezentanţii Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR).

Salariul mediu brut lunar din domeniul construcţiilor a cres­cut, an la an, în perioada 2014-2023 cu un ritm cuprins între 3% şi 42%, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. În realizarea acestei comparaţii a fost aleasă luna aprilie ca referinţă, deoa­rece pentru 2023 cele mai recente infor­maţii datează din aprilie. Informaţiile pen­tru lunile mai şi iunie nu sunt încă disponibile.

Astfel, dacă în aprilie 2014 salariul mediu net din construcţii era de 1.267 de lei, în iunie 2023 această medie a ajuns la 4.348 de lei, adică o creştere de peste trei ori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO