Burse - Fonduri mutuale

Analistii vad o corectie de pana la 40% la revenirea actiunilor TLV

Analistii vad o corectie de pana la 40% la revenirea actiunilor TLV
06.01.2009, 19:46 110

Analistii estimeaza ca actiunile Bancii Transilvania (TLV) vor reveni la tranzactionare astazi la un pret de circa 1,8 lei/actiune, sau chiar mai scazut, si ca vor inregistra astfel o corectie de pana la 40%, similara scaderii indicilor bursieri din septembrie pana in prezent, interval in care titlurile au fost suspendate pentru consolidarea valorii nominale.

In perioada in care titlurile bancii au fost suspendate de la tranzactionare indicele BET a scazut cu aproape 40%, iar titlurile principalelor banci listate, BRD SocGen (BRD) si Erste Bank (EBS), au inregistrat pierderi importante, de 45%, respectiv 55%.
Analistii se asteapta ca prima zi de tranzactionare sa aduca pentru titlurile Bancii Transilvania o corectie puternica, astfel incat titlurile bancii sa se coreleze cu celelalte actiuni din piata.
"Titlurile Bancii Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare incepand cu data de 17 septembrie 2008, pretul titlurilor la momentul suspendarii fiind 0,262 lei. In urma consolidarii valorii nominale, pretul teoretic la care ar trebui sa se reia tranzactionarea TLV ar fi de 2,62 lei. Multi investitori vor fi tentati sa vanda actiunile TLV in primele sedinte de tranzactionare, fiind de asteptat o presiune mai ridicata la vanzare pe aceste titluri si o corectie mai severa a pretului. Luand in calcul deprecierea de peste 30% a indicelui BET incepand cu data de 17 septembrie 2008 pana in prezent, pretul titlurilor TLV ar putea sa scada chiar si pana in jurul valorii de 1,8 lei", spune Alexandra Suciu, analist la Intercapital Invest.
Dorin Masca, analist financiar la Carpatica Invest, vede pentru prima sedinta in care se vor tranzactiona titlurile TLV o corectie a pretului de pana la 40%. "Cred ca actiunile TLV se vor corecta astazi cu circa 30-40% si vor ajunge la un pret de 1,8 lei pe actiune. In cele patru luni de absenta actiunile bancii au evitat pierderi destul de puternice, insa cred ca este greu sa opresti o scadere a pretului. Nu stiu daca investitorii au vrut sa iasa de pe TLV inainte ca titlurile acesteia sa fie suspendate, insa multi ar fi iesit in ultimele patru luni. Au fost investitori care si-au lichidat portofoliile si care au mai ramas probabil doar cu Banca Transilvania, motiv pentru care vom vedea probabil ordine mari de vanzare astazi", spune Masca.
Stirile aparute in ultimele luni ar putea, de asemenea, sa influenteze evolutia actiunilor TLV odata cu revenirea la tranzactionare. Banca a anuntat, printre altele, accesarea a doua finantari, una de la IFC si alta de la actionarul principal - BERD - in valoare de circa 100 mil. euro fiecare, iar BERD si-a anuntat disponibilitatea de a aduce inca 50 mil. euro sub forma de aport la capitalul social al bancii. Pe de alta parte, directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a anuntat constituirea unui provizion in trimestrul al patrulea care va afecta profitul raportat la final de an. De asemenea, reprezentantii bancii au anuntat ca vor renunta la politica de capitalizare a profiturilor si distribuire de actiuni gratuite prin care banca s-a finantat in ultimii ani.
Banca Transilvania a raportat pentru primele noua luni ale anului un profit net de 396 mil. lei (108 mil. euro), incluzand castigul extraordinar obtinut din vanzarea participatiei de 25% la Asiban.
La ultimul pret de tranzactionare, de 2,62 lei/actiune, capitalizarea Bancii Transilvania se ridica la circa 690 mil. euro. O scadere cu 40% a actiunilor in prima zi ar cobori valoarea de piata a bancii la circa 410 mil. euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO