Burse - Fonduri mutuale

Analistii RCI spun stop la aprecierile actiunilor BRD

Analistii RCI spun stop la aprecierile actiunilor BRD
18.08.2009, 00:00 40

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) recomanda vanzarea actiunilor BRD, dupa ce titlurile au depasit la finele saptamanii pretul tinta vazut de acestia, de 11,2 lei/actiune. Recomandarea vine in contextul in care actiunile BRD au urcat pe Bursa cu 40% numai in ultima luna de zile, iar de la minimele atinse in luna martie a anului curent s-au apreciat de circa 2,8 ori.

Actiunile BRD au pierdut ieri 5,9% si au inchis sedinta de tranzactionare la un pret de 11,1 lei/actiune.

Recomandarea de vanzare vine chiar si dupa ce analistii Raiffeisen au majorat pretul tinta estimat pe actiunile BRD, cu 21% fata de cel vazut anterior, dupa ce acestia recomandau in iulie investitorilor pastrarea titlurilor BRD la un pret de 9,21 lei/actiune.

Imprumuturile acordate de BRD s-au redus in trimestrul al doilea cu 3,1% comparativ cu trimestrul anterior, reprezentand prima contractie din istorie inregistrata de banca. De cealalta parte, clientii au realizat cu 2,3% mai putine depozite in acelasi interval.

Totusi, profitul companiei din trimestrul al doilea s-a aflat mult peste proiectia analistilor Raiffeisen ca urmare a provizioanelor sub asteptari constituite de banca. Aceasta s-a datorat in principal unei relaxari la nivelul reglementarilor in domeniu privind constituirea de provizioane, se arata in raportul Raiffeisen.

Rezultatele din trimestrul al doilea au relevat o inrautatire a provenientei castigurilor inregistrate de banca, acestea fiind generate mai degraba de operatiunile derulate cu alte instrumente financiare.

Ca urmare, analistii Raiffeisen au revizuit in sens negativ estimarile de crestere a imprumuturilor acordate de banca pentru perioada 2009-2011 pe fondul incetinirii acestora in prima parte a anului si deteriorarii conditiilor economice. Totodata, acestia previzioneaza o contractie si la nivelul depozitelor constituite la BRD.

Raiffeisen previzioneaza ca profitul bancii se va reduce de aproape doua ori pe standarde internationale, pana la un nivel de 808 milioane de lei, fata de un castig de peste 1,56 miliarde de lei in 2008. Totodata, pentru anii urmatori, 2010 si 2011, analistii casei de brokeraj estimeaza cresteri ale profitului BRD, de 13,3% si respectiv 22%.

Recent, analistii Erste Bank au urcat pretul tinta al actiunilor BRD cu circa 20%, pana la un nivel de 11 lei/actiune cu recomandarea de "pastrare" pe aceste titluri, specificand faptul ca banca ramane in continuare una dintre cele mai profitabile din regiune.

BRD, a doua mare banca de pe piata, a obtinut in primul semestru din acest an un profit net de 101 milioane de euro, in scadere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In trimestrul al doilea, banca a realizat un castig de 52 de milioane de euro, usor mai ridicat fata de cel din primele trei luni ale anului, care s-a cifrat la 49 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO