Burse - Fonduri mutuale

Analistii nu vad un sfarsit de an pozitiv pentru Bursa

Analistii nu vad un sfarsit de an pozitiv pentru Bursa
14.12.2008, 18:23 24

Piata de capital a incheiat vineri o saptamana slaba, in care lichiditatea medie a Bursei de Valori s-a ridicat la circa 6,9 mil. lei, in vreme ce volumele zilnice nu au depasit 50 mil. actiuni.

Principalii indici de la Bursa au inregistrat scaderi in tonul celor din ultima perioada, numai indicele SIF-urilor, BET-FI, corec-tandu-se puternic, cu 4,5%. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a scazut cu 0,8%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, s-a depreciat cu 1,4%.
"Vineri SIF-urile au testat din nou nivelul de suport de 13.500 de puncte, osciland practic intre nivelul de suport si cel de rezistenta.
Practic indicele acestora a fluctuat vineri cu 2-3% pe durata intregii sedinte de tranzactionare.
Piata nu mai are nicio directie in momentul de fata, nici trend, asteptandu-se sa revina investitorii institutionali, investitorii mari. Pentru anul viitor este greu de facut o predictie, insa speram sa reatragem atentia investitorilor", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Lichiditatea de la nivelul intregii piete s-a ridicat la sfarsitul saptamanii trecute la 10,2 mil. lei (2,6 mil. euro), in conditiile in care Bursa a atras numai 6,2 mil. lei (1,6 mil. euro). Diferenta de 4 mil. lei (1 mil. euro) a fost realizata de piata RASDAQ, cu mult peste nivelurile zilnice inregistrate in ultimul timp, in conditiile in care vineri s-au transferat actiuni Siderma Bucuresti (SIDR) in valoare de 1,9 mil. lei (circa 0,5 mil. euro) in cadrul unei oferte publice de preluare, cumparatorul fiind societatea Effeemmeci din Italia.
"Cu putin timp inainte de inchiderea anului, Bursa de la Bucuresti pare sa fi intrat deja in atmosfera sarbatorilor de Craciun, valoarea tranzactiilor cu actiuni fiind derizorie. Piata romaneasca de capital a inregistrat la inceputul saptamanii trecute evolutii in range in vreme ce pietele externe au crescut, iar pe final de saptamana s-a corelat pe scadere cu acestea", spune Andreea Gheorghe, responsabilul departamentului de analiza al Intercapital Invest, in buletinul saptamanal al societatii.
Ea este de parere ca piata de la Bucuresti nu s-a corelat cu pietele externe si pe crestere datorita faptului ca aceasta se afla deja cu 10-12% peste minime, in vreme ce pietele externe au crescut din zona de minime.
"Pesimismul ridicat privind evolutia Bursei de Valori in prima parte a anului viitor a facut ca reactia indicilor din piata la aprecierile de pe pietele externe sa fie nula. Somajul in crestere, scaderea productiei industriale, estimarile privind incetinirea cresterii economice a Romaniei pentru anul viitor sunt problemele vehiculate in ultima saptamana. Avand in vedere gravitatea situatiei actuale, sunt putine sanse ca Bursa sa inchida anul intr-o tenta pozitiva, asteptarile pentru ultima saptamana din acest an fiind de scadere", spune Gheorghe.
La Bursa, cel mai mare rulaj a fost realizat de catre BRD SocGen (BRD), pachetele transferate ridicandu-se la 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro), in vreme ce grupul SIF-urilor a atras vineri circa 2,9 mil. lei (0,7 mil. euro).
Vineri au fost inregistrate in piata scaderi puternice, insa venite pe rulaje foarte mici. De exemplu, titlurile Amonil (AMO) au pierdut vineri 14,5%, pe fondul unui rulaj de 116.000 de lei, in vreme ce actiunile Alro Slatina (ALR) au scazut cu 9,2%, pe baza unor tranzactii de doar 24.000 de lei.
Pe plan international, principalele piete din Europa au inregistrat vineri scaderi importante. Astfel, indicele francez CAC-40 a scazut vineri cu 2,8%, DAX-ul german cu 2,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie s-a depreciat cu circa 2,5%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o apreciere usora, de circa 0,8%.
Pe piata petrolului, barilul de titei s-a tranzactionat vineri la 46 de dolari. Membrii tarilor exportatoare de petrol, OPEC, au decis sa se intalneasca saptamana aceasta pentru a discuta o eventuala reducere a productiei. Conform analistilor, reducerea productiei are ca tinta stoparea declinului pretului titeiului. Goldman Sachs a modificat prognoza privind pretul petrolului pentru anul viitor de la 200 de dolari la numai 45 de dolari pe baril.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO