Burse - Fonduri mutuale

Analistii KBC Securities vad un pret cu 10% mai mic pentru Zentiva

16.10.2007, 20:30 14

Vanzarile companiei farmaceutice Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed - simbol bursier SCD) vor creste in acest an cu 4,7%, la 253,4 mil. lei (76,7 mil. euro), in timp ce profitul net va urca cu 14,4%, la 26,4 mil. lei (8 mil. euro), potrivit estimarilor analistilor societatii de brokeraj KBC Securities.
"Ne asteptam ca veniturile Zentiva sa creasca in medie cu 8,9% pe an in perioada 2006-2010, unul dintre cele mai slabe ritmuri de crestere dintre companiile farmaceutice monitorizare de noi in Europa Centrala si de Est", se arata in primul raport de analiza al KBC Securities privind titlurile Zentiva Bucuresti.
Analistii KBC Securities estimeaza ca afacerile Zentiva vor atinge 280 mil. lei in 2008 si 310 mil. lei in 2009. Profitul net prognozat pentru anul viitor este de 29,7 mil. lei, iar pentru 2009 - 33,2 mil. lei.
Ritmul de crestere a vanzarilor Zentiva este sub cel al pietei farmaceutice din Romania, estimat la 12,6% pe an.
Alte dezavantaje ale Zentiva Bucuresti sunt, in opinia KBC, portofoliul imbatranit de produse, transparenta redusa si supraevaluarea actiunilor, care nu este justificata de perspectivele de crestere a veniturilor.
"Compania mama Zentiva NV a decis sa nu introduca medicamentele sale relativ noi pe piata romaneasca prin intermediul Zentiva SA. Prin urmare, vedem putine sanse ca portofoliul depasit al Zentiva SA sa fie inlocuit curand. Ca o consecinta, este de asteptat ca Zentiva SA sa piarda din cota de piata", sustin analistii KBC Securities.
Potrivit acestora, intentia Zentiva de a-si restructura portofoliul va ajuta compania sa-si mentina marjele de profit pe termen scurt, dar nu va opri erodarea acestora pe termen mediu si lung. Zentiva intentioneaza sa elimine din portofoliu aproximativ 40 de medicamente putin profitabile pana la mijlocul lui 2008, medicamentele respective reprezentand circa 30% din portofoliul total al companiei.
Potrivit analistilor KBC, Zentiva indeplineste doar criteriile minime pentru listarea la Bursa de Valori, oferind investitorilor putine detalii suplimentare privind performantele operationale si planurile pe termen lung, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru investitori. De asemenea, acestia sustin ca actionarul majoritar, grupul ceh Zentiva, nu intentioneaza sa mai deruleze o oferta publica pentru preluarea actiunilor pe care nu le detine la un pret mai mare decat cel pe care l-a oferit anul trecut, de 1,37 lei/actiune.
De altfel, acesta este si pretul corect pe care analistii KBC il vad pentru actiunile Zentiva, recomandarea lor fiind de vanzare.
In luna mai, fondul de investitii american QVT a vandut un pachet de 14% din actiunile Zentiva la un pret mediu de 1,67 lei/actiune, incasand circa 30 mil. euro. Tranzactia a fost intermediata de KBC Securities.
Ulterior, actiunile Zentiva au intrat pe un trend descendent, ajungand in prezent la 1,53 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este de 191 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO