Burse - Fonduri mutuale

Alro Slatina: previziuni conservatoare pentru acest an

30.04.2007, 16:18 58

Producatorul de aluminiu primar Alro Slatina si-a previzionat pentru acest an o cifra de afaceri de 741 mil. dolari (223 mil. euro), cu 5% mai jos decat valoarea inregistrata anul trecut. Profitul prognozat de Alro se pastreaza la 135 milioane de dolari, in conditiile in care anul trecut compania a reusit o triplare a rezultatului net.
Profitul Alro a fost ajutat in 2006 de o cotatie record in ultimii 15 ani la aluminiu primar, peste 2.500 de dolari pe tona. Bugetul conservator pe acest an al producatorului de aluminiu tine cont, cel mai probabil, de asteptarile pe care le are compania fata de evolutia cotatiei aluminiului pe pietele internationale, dar si de incertitudinea in ceea ce priveste pretul la care compania va cumpara energia necesara productiei.
Pana la inchiderea editiei reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Reprezentantii Alro erau de parere, la inceputul acestui an, ca pretul aluminiului are o evolutie ciclica, dar ca se asteapta la o scadere a cotatiei in perioada urmatoare.
Alro este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, fabrica din Slatina absorbind in banda circa 7% din consumul la nivel national. Consumul in banda, acelasi indiferent de ora si de zi, reduce pretul de productie si transport al energiei electrice.
Alro isi acopera 75% din nevoia de energie printr-un contract cu Hidroelectrica preluat in septembrie 2005 de la Energy Holding. Restul de 25% este achizitionata de pe piata de energie OPCOM la un pret de peste 60 de dolari/MWh, in timp ce pretul mediu pe care il platesc ceilalti producatori de aluminiu din Uniunea Europeana este de 22 de dolari/MWh, spun reprezentantii Alro.
Actionarii companiei au mai aprobat in Adunarea Generala de marti si distribuirea unui dividend brut de 0,3891 lei/actiune. Randamentul adus de plata dividendului, tinand cont de ultimul pret din piata este de circa 5%, unul dintre cele mai bune din piata.
Compania, detinuta de grupul Marco Industries, proprietatea miliardarul rus Vitali Matsitski, si-a propus pentru acest an investitii totale de 83,99 mil. dolari.
Actiunile Alro au fost suspendate de la tranzactionare anul trecut pe o perioada de cinci luni si jumatate in vederea incheierii procesului de fuziune prin absorbtie cu Alprom Slatina, companie cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu. Titlurile au revenit la tranzactionare in martie cand cotatia a urcat cu 90% in doar o saptamana. Evolutia buna a cotatiei a fost pusa de brokeri pe seama indicatorilor fundamentali buni ai companiei.
Fata de maximul atins anul acesta, in ultima sedinta actiunea Alro se tranzactiona la un pret cu 11% mai jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO