Burse - Fonduri mutuale

Alro, primele pierderi de la privatizare

Alro, primele pierderi de la privatizare

Foto Alro

Autor: Adrian Cojocar

01.03.2013, 00:07 1134

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), deţinut de grupul Vimetco cu acţionari ruşi, a raportat anul trecut o pierdere neaşteptată, de 170 mil. lei (38,4 mil. euro), faţă de un profit de 218 mil. lei (49,2 mil. euro) obţinut în 2011. Datele sunt preliminare şi neauditate, conform standardelor internaţionale de contabilitate.

Acestea sunt primele pierderi înregistrate de combinat de la privatizarea din 2002 şi vin ca urmare a renegocierii contractului cu principalul furnizor de energie Hidroelectrica. "Factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor", spune Marian Năstase, preşe­dintele Alro Slatina.

Anul trecut conducerea companiei a renegociat contractul de furnizare de energie, iar Hidroelectrica a obligat Alro să plătească un preţ cu peste 50% mai ridicat şi să achite o diferenţă de 11 mil. euro pentru energia pe care a achiziţionat-o în prima jumătate a anului. Creşterea s-a fă­cut în paşi, astfel că anul acesta Alro va plăti un preţ şi mai mare pentru energie. În 2011, Alro plătea 130 de lei/MWh pentru energia luată de la Hidroelectrica, iar anul trecut preţul a fost majorat la peste 180 de lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO