Burse - Fonduri mutuale

Alro şi-a redus estimarea de profit pentru acest an cu 54%, din cauza scăderii preţului aluminiului şi a scumpirii energiei

Alro şi-a redus estimarea de profit pentru acest an cu...

Autor: Andrei Chirileasa

18.12.2012, 18:34 266

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi-a înjumătăţit profitul estimat pentru acest an de la 71,3 mil. dolari (240 mil. lei) la 31,9 mil. dolari (111 mil. lei), conform bugetului rectificat aprobat de acţionari în AGA de marţi, 18 decembrie.

Alro şi-a ajustat în jos şi cifra de afaceri bugetată, de la 639,5 mil. dolari (2,15 mld. lei) la 582 mil. dolari (2,02 mld. lei).

Faţă de anul trecut, noul profit bugetat este cu 52% mai mic, iar afacerile sunt în scădere cu 10%. În 2011, Alro a raportat afaceri de 2,24 mld. lei şi un profit net de 228 mil. lei.

Înjumătăţirea profitului Alro a fost anticipată de investitorii de pe bursă, acţiunile având una dintre cele mai mari scăderi din acest an, de 44%. Capitalizarea companiei este în prezent de 1,3 mld. lei (292 mil. euro), evaluând compania la un multiplu (PER) de 11,7 faţă de profitul net bugetat.

Conducerea Alro a argumentat rectificarea bugetului prin scăderea preţului aluminiului pe bursa de la Londra, media din primele 11 luni fiind de 1.994 de dolari/tonă, faţă de 2.250 de dolari pe tonă cât era estimarea din bugetul iniţial, respectiv o scădere de 11%, ceea ce a dus la scăderea veniturilor, chiar dacă programul de producţie nu s-a modificat semnificativ.

Pe partea de cheltuieli, însă, Alro a depăşit estimările iniţiale, din cauza renegocierii contractului cu Hidroelectrica. Cheltuielile cu utilităţile au crescut astfel cu 20% faţă de varianta de buget din primăvară, de la 664 mil. lei la 800 mil. lei.

Acţionarii Alro au mai aprobat prelungirea scadenţei unor credite contractate de la BERD şi contractarea de credite noi în valoare de 39 mil. dolari. Din această sumă, 28 mil. dolari reprezintă un credit de capital de lucru încheiat cu un consorţiu de bănci din care fac parte Raiffeisen Bank International, Raiffeisen Bank Romania, BRD-SocGen, UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank, iar 11 mil. euro reprezintă facilităţi de credit în scopul emiterii de acreditive şi scrisori de garanţie bancară, de la UniCredit Ţiriac Bank.

Alro este controlat de grupul Vimetco, deţinut de rusul Vitali Maşiţki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO