Burse - Fonduri mutuale

Alina Popa, CFO-ul Petrom, despre proiectul de 74 mil. euro pentru producţia de hidrogen: Am promis investitorilor că nu vom avea proiecte sub 9% rentabilitate

 Alina Popa, CFO-ul Petrom, despre proiectul de 74 mil....

Autor: Tibi Oprea

12.06.2023, 00:00 1534

Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai puternic jucător din energie şi principala companie integrată de energie din sud-estul Europei, a spus în cadrul unei conferinţe organizată vineri de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR) că proiectul de producere de hidrogen verde estimat la circa 74 mil. euro va avea o rentabilitate de cel puţin 9%.

„Vom avea o finanţare de 39 de milioane de euro prin PNRR, care ne permite să trecem peste nivelul minim de rentabilitate pe care noi l-am promis pieţei de capital. Când am lansat strategia am făcut promisiuni foarte clare că nu o să avem proiecte sub 9% rentabilitate, iar în piaţa de capital este foarte important să ne onorăm promisiunile către investitori” - a spus Alina Popa.

OMV Petrom a anunţat semnarea unui contract de finanţare prin PNRR pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei, pentru o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, investitia totală fiind estimată la circa 74 milioane de euro.

Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă. Acest lucru înseamnă că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen. 

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanţ valoric de producere a combustibililor sustenabili faţă de combustibilii convenţionali. În perioada următoare, compania va demara licitaţia publică pentru achiziţia electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiţie să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO