Burse - Fonduri mutuale

Agitatia a continuat pe Bursa cu o zi de corectie

25.04.2007, 18:47 23

Bursa a inchis ieri in scadere generala la nivelul indicilor, o corectie mai seriosa fiind inregistrata de societatile de investitii financiare, care au pierdut in medie peste 1,5%, dupa ce cu o zi inainte urcasera cu peste 3%.
"Ma astept la o piata agitata in continuare atat timp cat situatia de pe scena politica ramane indecisa", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital.
Tot el mai spune ca de la inceputul anului indicele BET de pe piata romaneasca si cel al Bursei din Polonia au evoluat asemanator pana la sfarsitul lunii februarie cand pietele internationale au cunoscut o corectie generala.
"Indicele din Polonia a luat-o hotarat in sus dupa sfarsitul corectiei, in timp ce BET-ul s-a oprit pe undeva pe la jumatatea pierderilor inregistrate, poate si datorita incertitudinilor politice", mai spune Pasol.
Indicele BET recuperase pana ieri putin peste 52% din pierderea inregistrata la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie.
Inidcele a pierdut in ultima sedinta 1,1% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 18,75 mil. euro (62,62 mil. lei).
Actiunile companiei din domeniul petrolier Petrom au facut ieri obiectul unei tranzactii deal in valoare de 0,22 mil. euro (0,75 mil. lei). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,54 lei/actiune, sub nivelul ultimului pret din piata. De altfel, cotatia titlurilor Petrom a scazut ieri cu 1,8% pe fondul unui rulaj de 0,4 mil euro (1,32 mil. lei) pe piata regular.
"Traiectoria pietei de anul acesta confirma o teorie mai veche conform careia evolutiile ciclice nu sunt batute in cuie. Tinand seama de analiza tehnica, indicele BET se mentine pe un trend pozitiv si ramane de vazut cum va iesi din "tunelul" in care evolueaza de la inceputul anului", spune Pasol.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 1,55% pe fondul unui rulaj de 13,11 mil. euro (43,78 mil. lei), circa 70% din piata.

Actiunile SIF Banat-Crisana au cazut ieri cu 2,54% pe fondul unui rulaj de 2,65 mil. euro (8,87 mil. lei). "Majorarea de capital din fonduri proprii nu mai este un lucru spectaculos, si indiferent daca s-ar aproba sau nu in cazul SIF Transilvania, piata nu va reactiona violent la aceasta stire", spune Razvan Pasol. Cele cinci societati de investitii financiare vor fi suspendate de la tranzactionare la sfarsitul acestei saptamani in vederea convocarii Adunarilor Generale.

Actiunile operatorului portuar Oil Terminal Constanta au sarit ieri cu 10,73% pe fondul unei valori scazute a tranzactiilor de circa 100.000 de euro. Compania a semnat recent o serie de contracte prin care se anagajeaza sa presteze servicii in valoare de mai multe zeci de milioane de euro catre mai multe rafinarii din Romania. De la inceputul lunii titlurile Oil Terminal au sarit cu peste 70%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 0,485 lei/actiune.

Titlurile producatorului de textile Siretul Pascani au urcat ieri cu 1,69%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind in urcare la 0,41 mil. euro (1,39 mil. lei). Tranzactiile de ieri pe acest emitent au reprezentat circa 10% din totalul actiunilor Siretul. De altfel, tinand cont de ultimul pret din piata, capitalizarea bursiera a companiei din Pascani este de circa 4,2 milioane de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,0905 lei/actiune.

Titlurile companiei Petrom Aviation, divizia de comercializare a carburantilor pentru aviatie a Petrom, au urcat ieri cu 11,11% pe fondul unei valori a tranzactiilor de sub 100.000 de euro. Cotatia Petrom Aviation a castigat de la inceputul acestei luni peste 42%. Compania a raportat pe primele sase luni ale anului trecut o dublare a afacerilor si reducerea pierderilor la 124.000 de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,2 lei/actiune.

Actiunile producatorului de paine Boromir Prod au sarit ieri cu 9,38% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,41 mil. euro (1,39 mil. lei), primul rulaj de pe RASDAQ. Cotatia Boromir a urcat de la inceputul acestei luni cu 75%, in conditiile in care la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor se va propune fuziunea Boromir Prod cu o alta societate a grupului de panificatie, Eurostar Invest. Ultima tranzactie cu titlurile Boromir Prod s-a perfectat la un pret de 8,75 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO