Burse - Fonduri mutuale

Afacerile producătorului american Apple au scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv. Acţiunile, minus 3%

Afacerile producătorului american Apple au scăzut...

Autor: Liviu Popescu

03.11.2023, 10:03 435

Compania americană Apple, cu o capitalizare bursieră de 2.800 de miliarde de dolari, a raportat joi rezultatele din al patrulea trimestru fiscal, care au depăşit aşteptările analiştilor în ceea ce priveşte vânzările şi profitul pe acţiune, dar a dezvăluit că vânzările globale au scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Compania a înregistrat venituri în valoare de 89,5 miliarde dolari, uşor peste estimările de 89,28 miliarde dolari şi un Earnings Per Share de 1,46 dolari, peste aşteptările de 1,39 dolari. Veniturile pentru întregul an fiscal s-au situat la 383,29 miliarde dolari, minus 3% comparativ cu anul anterior.

Fiecare segment de business în afară de iPhone s-a diminuat de la an la an, cu scăderi mari în segmentele iPad şi Mac. Acţiunile Apple au scăzut cu peste 3% în tranzacţiile de după închiderea şednţei, după ce reprezentanţii companiei au semnalat că este posibil ca Apple să nu revină la creştere în trimestrul de sărbători, scrie CNBC.

Apple nu a oferit indicaţii oficiale, dar directorul financiar Luca Maestri a declarat că firma se aşteaptă ca veniturile din trimestrul din decembrie să fie "similare" cu cele de anul trecut. Cu toate acestea, Apple a precizat că trimestrul decembrie din acest an va avea o săptămână mai puţin.

Analiştii se aşteptau la venituri de 122,98 miliarde de dolari pentru trimestrul din decembrie, ceea ce ar însemna o revenire la o creştere de aproximativ 5% de la an la an în cel mai important trimestru al Apple.

Venitul net a fost de 22,96 miliarde de dolari, sau 1,46 dolari pe acţiune, faţă de 20,72 miliarde de dolari, sau 1,29 dolari pe acţiune, în perioada similară a anului trecut. Gigantul tehnologic a raportat vânzări de 383,29 miliarde de dolari pentru întregul an fiscal, în scădere cu aproximativ 3% faţă de anul precedent. Veniturile trimestriale au scăzut cu mai puţin de 1% în trimestrul din septembrie.

Vânzările de iPhone ale companiei au fost în linie cu aşteptările Wall Street şi au crescut cu peste 2% faţă de anul trecut. A fost singura linie de business pentru Apple care a înregistrat o creştere în trimestrul respectiv, iar perioada a inclus doar aproximativ o săptămână de vânzări ale iPhone 15. 

Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat pentru CNBC că iPhone 15 se descurcă mai bine decât iPhone 14 în trimestrul din septembrie anul trecut. "Dacă vă uitaţi la iPhone 15 pentru acea perioadă de timp şi îl comparaţi cu iPhone 14 pentru aceeaşi perioadă din trimestrul de anul trecut, iPhone 15 s-a descurcat mai bine decât iPhone 14". El a adăugat că iPhone-urile Apple Pro şi Pro Max, mai scumpe, au suferit constrângeri de aprovizionare din cauza cererii mari.

Afacerile Apple în China, a treia sa piaţă ca mărime, sunt sub lupa investitorilor, care se tem de concurenţa sporită din partea Huawei. Vânzările din China au fost practic stabile de la an la an. Apple a raportat 15,08 miliarde de dolari din această regiune, care include Hong Kong şi Taiwan.

Apple a declarat joi că avea 162,1 miliarde de dolari în numerar la îndemână. Apple a anunţat că va plăti un dividend de 24 de cenţi pe acţiune în această lună şi a precizat că societatea a cheltuit 25 de miliarde de dolari în timpul trimestrului pentru răscumpărarea de acţiuni şi dividende.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO