Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri se plang ca bancherii nu le vand produsele

Administratorii de fonduri se plang ca bancherii nu le vand produsele

UNOPC si-a premiat membrii marti seara

22.02.2007, 18:16 35

Principalele piedici in dezvoltarea si diversificarea industriei fondurilor de investitii sunt lipsa de flexibilitate a legislatiei CNVM si slaba performanta a retelei bancare de distributie a produselor de investitii financiare, sustin unii dintre administratorii fondurilor mutuale de pe piata.
Colaborarea dintre banci si societatile de administrare in privinta distributiei fondurilor de investitii se caracterizeaza printr-o lipsa de interes din partea institutiilor bancare de a vinde produsele de investitii, sustin acestia.
Fondurile de investitii nu se bucura in prezent de aceeasi credibilitate ca depozitele bancare, iar creditele si cardurile bancare sunt mult mai populare in randul consumatorilor si aduc astfel un profit superior institutiilor bancare, au fost de parere administratorii fondurilor de investitii prezenti la gala premiilor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
"Consilierii bancari nu stiu sa prezinte un fond de investitii. Acestia au de atins anumite target-uri pentru vanzarea produselor bancare, unitatile de fond trecand pe planul doi in activitatea lor. Punctele de vanzare independente de banci ar putea ameliora situatia distributiei fondurilor de investitii", a spus Jan Costin Pricop, directorul SAI KD Investments.
Printre planurile companiei se numara crearea unei retele de vanzare a unitatilor de investitie ale fondurilor de pe piata.
Plusul de credibilitate pe care il aduce reteaua de distributie bancara fondurilor de investitii nu este atat de usor de obtinut de societatile de administrare a investitiilor.
"Institutiilor bancare le este teama ca, pe de o parte va avea loc o canibalizare a depozitelor bancare din partea fondurilor de investitii, si ca, pe de alta parte, sumele incasate din vanzarea produselor de investitii nu se vor ridica la nivelul celor obtinute din comercializarea serviciilor de creditare", a declarat Ion Mincu Radulescu, presedintele societatii BCR Asset Management.
Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, a solicitat autoritatii de reglementare mai multa libertate de decizie si eliminarea restrictiilor CNVM impuse activitatii de administrare a fondurilor inchise. Fondul imobiliar Imoplus, administrat de Certinvest, functioneaza dupa sistemul unui fond de investitii inchis autoadministrat, care nu se supune reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Legislatia in vigoare nu este indeajuns de flexibila pentru a permite fondurilor imobiliare o functionare la parametrii normali. Politica de investitii in ceea ce priveste fondurile inchise de investitii este restrictionata excesiv de CNVM", a declarat Voicu.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a precizat ca mai sunt pasi de parcurs pana cand legislatia romana se va alinia normelor europene care reglementeaza piata de capital. Functionarea fondurilor imobiliare impune insa o supraveghere mai atenta din partea CNVM, din cauza lipsei de lichiditati care caracterizeaza astfel de instrumente de investitii.
Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv a decernat marti seara premiile pentru anul 2006.
Fondul inchis BT Invest 1 a fost premiat pentru cea mai buna performanta din industria fondurilor inchise, cu un randament de 31,2% in 2006. Simfonia 1, administrat de SG Asset Management, a primit premiul pentru cel mai performant fond monetar in 2006, fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Certinvest si cu un randament de 12,5% a fost nominalizat drept cel mai performant fond de obligatiuni.
Laureatul fondurilor cu plasamente diversificate a fost fondul Transilvania, cu un randament de 18,4%, administrat de clujenii de la Globinvest.
Fondul Active Dinamic a fost declarat de UNOPC drept cel mai performant fond de actiuni din industria fondurilor de investitii, iar dintre SIF-uri, Oltenia a obtinut premiul pentru cel mai mare pret de inchidere la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO