Burse - Fonduri mutuale

Actunile SIF, suspendate in bloc

18.02.2003, 00:00 47

Bursa a hotarat ieri suspendarea de la tranzactionare a actiunilor celor cinci societati de investitii financiare datorita informatiilor aparute pe piata privind controlul Curtii de Conturi asupra activitatii acestora. Fara SIF-uri si fara actiunile Bancii Romana pentru Dezvoltare, care sunt in continuare suspendate datorita majorarii de capital, valoarea tranzactiilor de pe piata a fost de doar 10 miliarde de lei.
Strere Farmache, directorul general al Bursei a explicat ca suspendarea actiunilor SIF se datoreaza informatiilor aparute pe piata care ar putea duce la interpretari diferite. "Am avut discutii cu reprezentantii societatilor de investitii financiare si cu cei ai Curtii de Conturi. Le-am explicat interesul Bursei de Valori in a le pune la dispozitie investitorilor informatii atunci cand acestea apar," a explicat Farmache.
Multi dintre investitori sunt ingrijorati de efectele pe care controlul Curtii de Conturi le va avea asupra valorii actiunilor detinute. In ultima luna, titlurile socetatilor de investitii financiare au pierdut un sfert din valoarea anterioara. "Am primit semnale din partea investitorilor care sunt ingrijorati de scaderea actiunilor. Este pentru prima data cand actiunile SIF scad inainte de datele de referinta pentru acordarea dividendelor. Noi ne-am adresat Parlamentului pentru a contesta controlul Curtii de Conturi," a comentat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Dupa incheierea sedintei bursiere, Curtea  de Conturi a remis un comunicat in care precizeaza ca "face o documentare la SIF-uri, in scopul realizarii unui audit de performanta in vederea perfectionarii activitatii acestora si pentru o mai mare transparenta si in folosul actionarilor." Curtea a mai precizat ca nu a avut intentia de a crea o situiatie confuza pe piata de capital si ca "toate concluziile care se vor trage la terminarea controlului vor fi facute publice imediat."
Fara SIF-uri si actiunile BRD, singura vedeta ramasa in ringul Bursei a fost Petrom. Actiunile companiei au reintrat la tranzactionare dupa doua zile de suspendare datorate informatiilor privind intentia statului de a crea o companie care sa uneasca diviziile petrochimice ale mai multor socetati printre care si Petrom. Actiunile companiei peroliere au deschis ieri sedinta cu o scadere abrupta, ajungand pana la 1.150 lei/actiune. "unii dintre investitori s-au grabit sa vanda datorita ultimelor informatii aparute pe piata," a comentat Adrian Caramiha, trader la sociatatea de brokeraj BRD Securities.Ulterior cotatiile si-au revenit si au urcat pana la 1.200 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere, cu 2,4% mai putin fata de pretul anterior. Tranzactiile cu actiuni Petrom, in valoare de 6,4 miliarde de lei au reprezentat aproape doua treimi din valoarea tranzactiilor de ieri de la Bursa.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a coborat ieri pana la 125 lei/actiune, minimul ultimelor trei luni de tranzactionare. La anchidere actiunile Amonui si-au revenit usor ajungand la 128 lei/actiune, cu 3% mai putin fata de vineri.
Cele trei tranzactii de ieri cu actiunile producatorului de motoare si generatoare electrice Bega Eletromotor din Timisoara au insumat 3,2 miliarde de lei. Actiunile au fost transferate la preturi cuprinse intre 950 si 1.000 lei/actiune, dar cele mai multe actiuni s-au tranzactionat la pretul maxim al zilei. Pachetele transferate ieri reprezinta 4% din capitalul societatii.
Bega Elecromotor este contolata de fratii Marius si Emil Cristescu, care detin impreuna 54% din actiuni. Societatea are un capital social de 80 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
O persoana fizica, Eugenia Radu a reusit sa atraga actiuni in valoare de aproape 2 miliarde de lei ale producatorului de obiecte din lemn Euro Pencils Sibiu in cadrul unei oferte publice de preluare. Actiunile, transferate la pretul de 7.300 lei/actiune reprezinta 44% din capitalul social al companie. Inainte de aceasta operatiune, ofertantul detinea 45% din actiuni. Cea mai mare parte a actiunilor transferate ieri apartineau soceitatii Euro Holding SRL. Euro Pencils are un capital social de 6 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 9.536 de lei.
Actiunile producatorului de tevi din fonta si otel Petrotub Roman au coborat ieri pana la 24.500 lei/actiune. Pretul mediu a inregistrat o scadere de 1,5% fata de pretul anterior. Actiunile Petrotub au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei RASDAQ, cu o valoare a tranzactiilor de 150 milioane de lei.
Argus Constanta a coborat cu jumatate de procent fata de cotatia de la finalul saptamanii trecute. Operatiunile, in valoare de 620 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 305.000 si 315.000 lei/actiune. De la inceputul acestei luni actiunile Argus trec printr-o perioada de stabilitate. In aceasta perioada, actiunile producatorului de ulei au oscilat intre 305.000 si 320.000 lei/actiune.
Actiunie companiei petroliere Petrom Aviation (Romarc Fuel) au coborat luni cu 8,4% fata de cotatia anterioara. Actiunile cu valoarea nominala de 1.000 de lei s-au transferat la preturi cuprinse intre 1.000 si 1.100 lei/actiune. Compania are un capital social de 180 miliarde de lei si este controlata de SNP Petrom, care detine 71% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO