Burse - Fonduri mutuale

Activele conturilor individuale au crescut cu 2 mil. lei

20.05.2008, 20:50 11

Activele conturilor individuale de investitii au supravietuit corectiilor agresive ale pietei de capital, reusind sa incheie primele patru luni ale anului cu o crestere neta de 2 milioane de lei (0,54 milioane de euro).
Conturile individuale de investitii au ajuns astfel la un volum total al activelor nete de 61,5 milioane de lei (16,7 milioane de euro), ceea ce ar putea insemna ca investitiile nete au fost pozitive.
Fondurile mutuale au raportat in acelasi interval o depreciere de peste 10% a activelor nete pana la un volum de 858 de milioane de lei (233 milioane de euro).
Diferenta dintre un cont si un fond de investitii consta in faptul ca fondul de investitii trebuie sa respecte anumite cerinte legate de alcatuirea portofoliului, in timp ce administratorul unui cont individual poate investi practic in orice tip de instrument, cu conditia sa fie respectata structura de portofoliu stabilita cu clientul. In plus, personalizarea politicii de plasament si flexibiliatea mult mai ridicata in raport cu fondurile de investitii influenteaza decisiv randamentul final al contului.
Astfel, in perioade de scadere puternica a pietei, cum a fost in primele trei luni ale anului, administratorii de conturi individuale ar fi putut sa plaseze toti banii investitorilor in depozite bancare si sa obtina astfel randamente pozitive, spre deosebire de fondurile mutuale de actiuni, care trebuie sa-si mentina investitiile pe Bursa la un nivel ridicat.
Spre deosebire de fondurile mutuale, conturile individuale se adreseaza in special investitorilor cu disponibilitati financiare ridicate, suma cu care poate fi deschis un astfel de cont variind intre 100.000 lei si 400.000 de lei.
Din totalul de peste douazeci de societati de administrare a investitiilor din piata doar 11 dintre acestea gestioneaza portofolii individuale, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). La sfarsitul lunii aprilie, piata conturilor individuale insuma active in valoare de 61,5 milioane de lei de la un total de 144 de portofolii.
In comparatie, conturile individuale raportau la finele anului trecut un volum de active de 60 de milioane de lei, de la un total de 140 de conturi. Numarul de administratori prezenti pe aceasta piata era de zece.
Investitia medie in conturile individuale s-a mentinut in jurul nivelului de 427.000 de lei in ultimele patru luni, in ciuda scaderii puternice a actiunilor de pe Bursa.
Daca pe pietele externe industria conturilor individuale este dominata de banci care pun la dispozitie produse personalizate de administrare a averilor, pe piata locala administratorii de fonduri mutuale sunt cei care ofera investitorilor cu bani alternative investitionale.
O statistica oficiala a conturilor administrate de societatile de brokeraj nu exista insa, jucatorii din piata estimand ca aproximativ 15% din brokeri gestioneaza si astfel de conturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO