Burse - Fonduri mutuale

Actiunile SCD au castigat 3% dupa ce a inceput lupta pentru actionarul majoritar

20.06.2008, 20:13 13

Actiunile producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (fostul Sicomed) au castigat ieri peste 3%, dupa ce grupul farmaceutic Sanofi-Aventis a anuntat ca pregateste o oferta in valoare de 1,65 mld. euro pentru preluarea grupului ceh Zentiva din care face parte si compania romaneasca.
Zentiva (SCD) a scazut puternic pe Bursa in ultimul an, de la un nivel de 1,8 lei/actiune in iulie 2007 la circa 0,6 lei/actiune in prezent, pe fondul rezultatelor financiare in scadere.
Analistii considera insa ca aceasta crestere este mai mult de natura speculativa, sustinand ca o eventuala preluare a grupului Zentiva nu va schimba foarte mult evolutia Sicomed.
"Cred ca razboiul ofertelor pentru Zentiva nu are nicio implicatie asupra Zentiva SA. Modelul de business la Zentiva SA a fost ajustat la participatia de 75% a Zentiva NV, adica Zentiva NV isi tine portofoliul de medicamente moderne separat de portofoliul fostului Sicomed si foloseste doar serviciul de marketing al Zentiva SA pentru un comision. In conditiile in care actualii actionari (ai Zentiva Cehia - n.red.) vor ramane pe pozitii, cu participatii mai mari sau mai mici, cred ca vor avea aceeasi strategie pentru Romania pe care o au in prezent", explica Barbara Janosi, analist la KBC Securities in Ungaria.
Ea mai crede ca investitorii nu ar trebui sa se astepte la o oferta publica din partea Zentiva pentru participatiile minoritare ale Sicomed.
Zentiva este unul dintre principalii jucatori de pe piata medicamentelor generice din Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva a preluat pachetul majoritar de actiuni al producatorului farmaceutic Sicomed in 2005, detinand in prezent 75% din companie, dupa ce a derulat o oferta publica la inceputul lui 2006, la pretul de 1,37 lei/actiune, dublu fata de cotatia actuala de pe Bursa.
Zentiva SA estimeaza pentru acest an o revenire a profitului brut aproape de nivelul din 2006, de 40 mil. lei (11 mil. euro), dupa ce anul trecut a raportat o scadere a castigului de peste patru ori, la 9 mil. lei (2,7 mil. euro). In acelasi timp, Zentiva si-a bugetat afaceri in crestere cu 14,3%, de la 194 mil. lei (58 mil. euro), la 221,7 mil. lei (60,7 mil. euro).
Cu toate acestea, cifra de afaceri a Zentiva Bucuresti a scazut in primul trimestru cu 30%, la 38,9 mil. lei (10,5 mil. euro), in timp ce profitul net a avansat cu 37%, la 5,73 mil. lei (1,55 mil. euro), potrivit raportului financiar al companiei.
Grupul francez Sanofi-Aventis a anuntat miercuri ca pregateste o oferta in valoare de 40 de miliarde de coroane cehesti (1,65 miliarde de euro) pentru obtinerea participatiei majoritare a companiei Zentiva. Grupul este pregatit sa ofere 1.050 de coroane cehesti (43,4 euro) pentru o actiune Zentiva, dupa ce fondul de investitii PPF a lansat marti o oferta de 950 de coroane cehesti (39,3 euro) pe unitate.
Actiunile Zentiva NV au crescut ieri cu peste 3% pe Bursa din Praga, dupa un avans de 7,4% in sedinta de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO