Burse - Fonduri mutuale

Actiunile par mai ieftine dupa vacanta

05.01.2004, 00:00 15

In fiecare din ultimii cinci ani cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat cresteri in prima saptamana a anului, recordul fiind atins in 2000, cand incicele BET a castigat 15,4% in primele cinci sedinte.
Explicatia castigurilor importante aduse in prima saptamana de tranzactionare ar putea fi apropierea detelor de referinta pentru acordarea dividendelor. Anul acesta, la fel ca si anul trecut, brokerii si investitorii veniti din vacanta vor gasi detele de referinta pentru acordarea dividendelor cu doua saptamani mai aproape. Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti vor fi reluate astazi.
Brokerii nu se asteapta insa pentru inceputul acestui an la cresteri semnificative in conditiile in care ultima saptamana de tranzactionare a anului trecut a adus o crestere semnificativa a indicatorilor bursieri, motoarele cresterii fiind actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
"Ultimele cotatii ale actiunilor si dividendele de la care se asteapta investitorii indica randamente putin mai mari decat cele de pe piata monetara. Din acest punct de vedere, nu ma astept ca primele saptamani ale acestui an sa aduca variatii semnificative de pret," spune Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
In ultima saptamana a anului trecut indicele acestor societati, BET-FI a urcat cu 6,5%. Cresterea a venit pe fondul publicarii pe site-ul CNVM a unei variante vechi a proiectului legii consolidate a pietei de capital, care continea prevederi privind ridicarea pragului de detineri la SIF-uri. Clarificarea situatiei nu a adus insa decat o corectie. Ultima zi de tranzactionare din 2003 a insemnat noi maxime pentru indicii BET si BET-C. Primul a urcat in ultima saptamana din 2003 cu 3,4%, iar BET-C a urcat in aceeasi perioada cu 2,6%. Cresterea de la finaul lui 2003 ar putea tempera insa entuziasmul brokerilor si investitorilor veniti din vacanta.
"Ma astept ca preturile actiunilor sa se stabilizeze la valorile de la finalul anului trecut sau sa creasca usor. Cresterile nu vor atinge insa niveluri de 10% cum s-a intamplat in alti ani," este de parere Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj.
vlad.nicolaescu@zf.ro



ZF relanseaza indicele bursier
Ziarul Financiar relanseza la inceputul acestui an propriul indice bursier, ZF INDEX, care va urmari cotatiile celor mai tranzactionate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si de la Bursa Electronica RASDAQ. Indicele va fi util investitorilor ca termen de comparatie pentru performanta portofoliului propriu, dar si ca indicator al tendintei generale de pe cele doua piete, ZF INDEX luand in calcul preturile medii din ziua anterioara, nu cele de inchidere asa cum se intampla in cazul indicilor oficiali ai BVB si RASDAQ. Ponderile actiunilor in cadrul indicelui au fost stabilite in functie de valoarea tranzactiilor din ultimele 12 luni. Valoarea indicelui corespunzand ultimei zile de tranzactionare a anului trecut este de 1.000 de puncte. Lista actiunilor incluse in indice poate consultata in josul paginii. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO