Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene îşi revin după ce Italia vine cu clarificări în privinţa noilor impozite aplicate băncilor. La Bucureşti, BET scade însă cu 0,4%, tras în jos de dinamica celor două bănci incluse în indice

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

09.08.2023, 12:46 397

Indicele Stoxx 600, din care fac parte cele mai mari companii europene, creştea miercuri după-amiaza cu 1%, acţiunile bancare înregistrând unele dintre cele mai mari creşteri după ce autorităţile de la Roma au redus un impozit excepţional aplicat sectorului bancar. Iniţial, anunţul privind introducerea unor noi taxe pe profiturile excedentare ale băncilor italiene redusese semnificativ dinamica creditorilor europeni şi trăsese în jos principalii indici din regiune.

 

Sursa foto: MarketWatch

 

La Milano, benchmark-ul FTSE-MIB se aprecia cu 1,9%, în vreme ce FTSE 100 de la Londra creştea cu 0,8%, iar indicele german DAX înregistra un plus de 1,2%. În Franţa, CAC 40 urca cu 1,5%, în timp ce IBEX 35 din Spania era pe plus cu 1,1%.

Acţiunile Intesa Sanpaolo şi UniCredit, cele mai mari bănci în funcţie de active din Italia, se apreciau cu 3%, respectiv 4,5% după ce ministerul de finanţe al ţării a declarat că noile taxe privind veniturile nete din dobânzi nu vor depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci.

Un prim draft, publicat marţi, spunea ca taxa va avea un plafon de 25% din active. De altfel, vicepremierul italian Matteo Salvini declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că taxa de 40% pe profiturile suplimentare ale băncilor (windfall tax) obţinute din creşterea ratelor dobânzilor va fi folosită pentru a reduce taxele şi pentru a oferi sprijin financiar deţinătorilor de credite ipotecare, gospodăriilor şi întreprinderilor.

Impozitul se va aplica veniturilor nete suplimentare din dobânzi atât în 2022, cât şi în 2023, ca urmare a înăspririi politicii monetare, şi se va aplica asupra veniturilor nete din dobânzi care depăşesc o creştere anuală de 3% în 2022 faţă de nivelurile din 2021 şi o creştere anuală de 6% în 2023 faţă de 2022. Băncile sunt obligate să plătească impozitul în termen de şase luni de la încheierea exerciţiului financiar.

Miercuri după-amiaza, banca de stat Monte dei Paschi di Siena creştea însă cu 4%, după ce a pierdut peste 10% în şedinţa de tranzacţionare de marţi, în vreme ce Banco BPM se aprecia cu 3,7%, iar indicele Stoxx 600 Banks era pe plus cu 1,5%.

La Bucureşti, Banca Transilvania şi BRD – Groupe Société Générale scădeau cu 2,3%, respectiv 0,7%, pe un BET în coborâre cu 0,35%, conform BVB.

Alte bănci prezente pe piaţa locală de capital, precum Alpha Bank (PBK) şi Erste Group Bank (EBS), afişau dinamici de minus 0,6%, respectiv plus 0,65%.

În pofida noilor clarificări, decizia Italiei ar putea „alimenta” dezbaterile privind impozitele pe profit în alte ţări europene şi ar putea spori şansele ca băncile să preîntâmpine noile impozite prin creşterea ratelor la depozit. Spania a introdus deja o taxă excepţională pe profitul băncilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO